Skip to main content
AdviesArtikelenBodemFrankrijkTuinplanten

Een gezond bodemleven voor de tuin

Geschreven door november 3rd, 2021No Comments

Een gezonde en vitale tuin valt of staat met een goede bodem. Afhankelijk van waar u in Frankrijk woont, zal de bodemopbouw verschillen. Daarom is het handig om daar enige basiskennis van te hebben. Niet alleen met het oog op uw tuin, maar ook voor als u bijvoorbeeld bouwplannen heeft of een zwembad wilt aanleggen.

Bodemkennis kan veel vragen beantwoorden. Zowel met betrekking tot uw tuin als de omgeving waar u woont. U zult dan ook zien dat bepaalde planten en bomen specifiek zijn voor uw gebied en een indicator vormen voor de bodemgesteldheid van uw regio. Planten en bomen vormen over het algemeen wortels in de bovenste laag van de grond, doorgaans in de bovenste 60 tot 80 cm. Het is dus van belang dat de bovenste laag (de teellaag) van uw tuin goed waterdoorlatend is en voldoende humus, voedingsstoffen en micro-organismen (bacteriën en schimmels) bevat. Kortom een goede structuur. Als u dit op orde hebt, is de basis gelegd voor een gezonde en vitale tuin. Uw planten en bomen hebben dan minder kans om ziek te worden.

Bemesting en structuurverbeteraars

Als dit niet het geval is, zijn er verschillende manieren om de bodem weer gezond te krijgen. U kunt dan bijvoorbeeld kiezen voor natuurlijke bemesting. Dat kan in het voorjaar door het toevoegen van compost; vergane plantenresten die u doorspit in de grond. Een andere mogelijkheid is om in het najaar groenbemesting te zaaien. Dit is met name een goede optie bij een moestuin of een braakliggend terrein dat nog een tuin moet worden. Groenbemesting zijn kruidachtige planten die eind van de winter en vroeg in het voorjaar groeien en die u in voorjaar onderspit in de grond. Een ander prima alternatief is het gebruik van structuurverbeteraars . Die kunt u in grote en kleine verpakkingen kopen. Het zijn een granulaten (korrels) met bacteriën en schimmels. De micro-organismen zorgen voor een actief bodemleven en stimuleren daardoor de wortelgroei. Voorbeelden van dit soort producten zijn DCM vivimus of Ecostyle Terra Fertiel. Wanneer u meer wilt weten over de geologie van uw regio, kunt u te rade gaan bij het Institut Geographique National


Goede bodemsoorten voor wijn (bron: wijnplukker.nl)

Een belangrijke factor voor de smaak en het karakter van wijn is de bodemsoort. Zes bodemsoorten, geschikt voor het aanplanten van wijnranken:

Klei- Heeft een soepele, wat zure samenstelling die water vasthoudt en slecht afvloeit. Voornamelijk rode Merlot -wijnen uit de Pomerol lenen zich goed voor een klei ondergrond.

Kalksteen- Champagne en droge witte wijnen zijn uitermate geschikt om te telen op kalksteen. Dit alkalische en afwaterende gesteente bestaat voor het grootste gedeelte uit calciumcarbonaten.

Graniet- Deze harde steengrond is net als kalksteen alkalisch. Daarnaast is graniet onvruchtbaar en gemakkelijk afwaterend, waardoor wijnen in de Beaujolais en in het noorden van de Rhone het goed doen op deze bodemsoort.

Leisteen- Dit ondergrondse bodemtype bestaat uit klei, modder en schalie en is te vinden in het zuiden van de Beaujolais en in de Pouilly-Fumé wijnstreek (Loiredal).

Mergel- Een zuurhoudende combinatie van klei en kalksteen. Mergel is op z’n best in de Jura,Cote d’Or en de Rhone.

Leem- Deze vruchtbare bodemsoort is een korrelig mengsel van silt, klei en zand. Leem wordt vaak gebruikt voor wat goedkopere wijnen, want het is meestal te vruchtbaar voor goede wijnen.