Skip to main content

Moderne tuinen kennen dikwijls een strak lijnenpatroon en kenmerken zich door een aantal beeldbepalende structuren. Een veelgebruikte manier om structuur aan te brengen is het toepassen van siergrassen.

Siergrassen worden bij het creëren vaneen groene structuur vaak niet als solitair aangeplant, maar in een vak of in rijen. Ze danken hun populariteit aan het feit dat ze lang groen, of zelfs altijd groen blijven, een speels karakter hebben en structuur en vorm aan de tuin geven. In het najaar en in de winter hebben ze een prachtig silhouet en laten ze zich prima combineren met andere planten. In opmars is de combinatie met vaste planten, want dit geeft een bijzonder fraai en speels effect. De vaste planten worden dan als enkelingen tussen de grassen door geplant, waarbij ze er vaak net even iets bovenuit steken.

Schilderachtig effect

Siergrassen zijn dus zeer breed inzetbaar in de tuin en kunnen echte blikvangers zijn. Er zijn meerder soorten in de handel verkrijgbaar. Het ene siergras past beter midden in een plantenvak, terwijl een ander soort door zijn uitstraling ook prima langs een waterpartij kan worden geplant. Vooral de hogere grassoorten kunnen uitgroeien tot indrukwekkende pollen, met bloeiaren die er mooi bovenuit steken. In het late najaar hebben deze een prachtige herfstkleur. In de winter kunt u siergrassen prima laten staan, en het dunne laag je rijp op de aren geeft altijd weer een schilderachtig effect. Voorbeelden van veel gebruikte grassen zijn de Miscantus (prachtriet), de hogere soorten van de Molinia (pijpenstrootje) en de Cortederia (pampesgras).

Groenblijvende soorten

De meeste soorten komen het beste tot hun recht als ze in een groep worden aangeplant. Dat kunnen er bijvoorbeeld vijf tot zeven bij elkaar zijn, zodat ze ongeveer één vierkante meter bedekken. Maar ook een groter vak zal zeker niet misstaan. Kies dan wel een soort die groenblijvend is, zodat u in de winter niet tegen een groot kaal vlak aankijkt. De Carex, die u in veel kleuren kunt kopen, is leent zich daar goed voor. Andere variëteiten die goed als groep aangeplant kunnen worden zijn: Calamagrostis (struisriet ), Panicum (vingergras), Pennisetum (lampenpoetser), Imperata (bloedgras) en Festuca (zwenkgras). Als u wel een paar grassen in uw tuin wilt, maar er geen plek meer voor heeft in de border, zet ze dan in een pot op het terras of balkon.

Siergrassen snoei je pas in het voorjaar, want juist in de herfst en in de winterperiode zijn veel grassen prachtig om te zien

Snoeien

Siergrassen snoeit u pas in het voorjaar want juist in de herfst en in de winterperiode zijn veel grassen prachtig om te zien. Het afgestorven blad en de stengels zorgen voor een natuurlijke bescherming tegen vorst en vocht. De enige grassoort die wel bescherming nodig heeft, is de Cortaderia (pampasgras). Pak deze in de winter in met stro of noppenfolie. Vanaf eind maart kunt u gaan snoeien (behalve de wintergroene grassen) tot op ongeveer 10 a  20 cm boven de grond. Daarna loopt het gras weer prachtig uit en kunt u er weer lang van genieten.