Skip to main content
AdviesArtikelenFrankrijkOntwerp

Uitbundige klimmers

Geschreven door november 3rd, 2021No Comments

Dit jaar was ik aan het begin van de zomer in de Bourgogne. Een prachtige gevarieerde streek met heuvelachtig landschap in het midden en in het oosten vlak en plat. Het oostelijk deel, globaal het gebied tussen Dijon en Chalon sur Saone, ook wel bekend als de Bresse, is een vruchtbare streek. Geen wonder dat daar veel landbouw te vinden is. De grond is goed bewerkbaar en dat zie je meteen terug in de tuinen: fris groene grasvelden en veel bloeiende planten. Wat mij met name opviel waren de klimplanten tegen de gevels. U kent ze vast wel, de uitbundige bloeiende blauwe regens die als een waterval langs de gevel naar beneden hangen.

Veel mensen weten zich moeilijk raad met klimplanten: wat bloeit nou tegen welke gevel wel of niet, moet je draden spannen om alles vast te zetten of hecht de klimplant zelf? Klimplanten zijn grofweg te verdelen in twee groepen: zelfhechtende klimplanten en planten die begeleiding nodig hebben om ergens tegen aan te groeien (ook wel klim- en/of slingerplanten genoemd). Waar veel mensen aan denken bij klimplanten, zijn de volgroeide gevels met klimop (Hedera) of wilde wingerd (Parthenocissus). Met name deze laatste zie je veel in Frankrijk. Vroeger hadden deze planten een functie. Doordat de planten tegen de muur groeiden bleef de gevel koel, wat zorgde dat de temperatuur in huis laag bleef tijdens de warme zomers. De hechtwortels van deze klimplanten wordt als vervelend ervaren. Ze hechten zich namelijk het makkelijkst in de poreuze delen van de gevel, dus voornamelijk de voegen. Bij het weghalen van de planten kunnen voegen beschadigen. Het is zaak bewust te kiezen voor planten tegen de gevels en tijdig bij te snoeien om schade te voorkomen. Wanneer planten niet zelf in staat zijn om ergens tegen aan te groeien, is het van belang deze te begeleiden. Dit kan door het spannen van draden langs de gevel, maar ook gaasrekken of houten latten kunnen daar prima voor gebruikt worden. Gebruik voor het aanbinden van de takken bindbuis. Dit rekt mee als de plant groeit en voorkomt dat de sapstroom wordt afgesneden of dat het binddraad in de bast groeit.

Naast het laten begroeien van gevels, zijn er zoveel mogelijkheden met klimplanten. Denk aan het laten begroeien van hekken, afscheidingen, loofgangen, stammen van bomen of om lelijke objecten te maskeren. Naast de bekende klimplanten, als clematis en kamperfoelie, zijn er minder bekende die zeker de moeite waard zijn vanwege hun vruchtdracht of sierlijke bladeren. Denk eens aan een Duitse pijp (Aristolochia) of Campsis (Trompetklimmer). Klimplanten zijn vaak vergeten planten in tuinen en worden naar mijn mening te weinig toegepast. Echter in de Bourgogne hebben ze het begrepen en is het een genot om een zomer lang te kunnen genieten van al het moois wat daar tegen de muren groeit.

5 bijzondere klimmers!
  • Aristolochia macrophylla, Duitse pijp
  • Actinidia deliciosa , Straalstempel
  • Humulus lupulus ‘Aureus’, Hop
  • Vitis vinifera ‘Purpurea’ Wijnstok
  • Wisteria floribunda ‘Shiro Noda’