Skip to main content
AanlegAdviesArtikelenFrankrijkNederlandTuinplanten

Altijd groen ook bij droogte

Geschreven door november 3rd, 2021No Comments

Het is weer zomer. Dit betekent veel zonneschijn en weinig regen. Dat is natuurlijk goed nieuws als je vakantieplannen hebt en eropuit trekt. Voor de tuin echter, is het een moeilijke periode. Helemaal in de zuidelijke regionen van Frankrijk, waar vochttekort tegenwoordig meer regel dan uitzondering is en waar waterrestricties niet ongewoon zijn. De tuin water geven, wordt hier gezien als waterverspilling. Maar uw tuin dor en droog laten worden, wilt u ook niet.

Om ervoor te zorgen dat ook uw tuin mooi in bloei staat gedurende de zomer, is de juiste plantenkeuze en een aantal handige tips en trucs de garantie voor succes. De basis van elke tuin is een goede bodem. Met een goede bodem wordt bedoeld: een bodem waarin water en voedingsstoffen lang worden vastgehouden. Kleigronden zijn hiertoe goed in staat, net als bodems waaraan humus is toegevoegd. Het dicht tegen elkaar aanplanten van beplanting, zorgt ervoor dat er een sluitend geheel ontstaat. Doordat zon daardoor niet direct op de bodem schijnt, blijft het koel onder de planten, waardoor er minder water verdampt. Vergelijk het maar met een wandeling in het bos in de zomer. Daar is het ook heerlijk vertoeven onder het bladerdak. Naast een juiste bodem en dicht tegen elkaar aanplanten van beplanting, is plantenkeuze zeer belangrijk. Welke planten geschikt zijn voor uw tuin, is afhankelijk van de regio in Frankrijk waar uw tuin ligt en moeilijk in dit artikel aan te geven. Het is goed om naar de directe omgeving te kijken.

De vegetatie in andere tuinen vertelt al veel over wat wel en niet goed groeit bij u in de buurt. Daarnaast zijn er plantensoorten die van nature gewend zijn aan een droge omgeving. Planten met klein blad verdampen maar weinig vocht en kunnen dus beter tegen een periode zonder regen. Goede voorbeelden hiervan zijn de kleine blaadjes van tijm, gipskruid (Gypsophila) en steentijn (Calamintha), maar ook de smalle sprieten van veel grassen. De natuur is zelfs zo ingenieus, dat er planten zijn die zich zo aanpassen, dat ze meer droogte kunnen verdragen. Zo is grijs blad een prima weerkaatser van de zon, waardoor minder vocht verdampt. Ook haartjes op het blad zoals bij ezelsoor (Stachys), of een waslaagje op de bladeren zoals bij sedum, beschermen tegen onnodig vochtverlies.

Natuurlijk kan een tuin niet helemaal zonder water. Om de kans van slagen te vergroten, is het bijvoorbeeld verstandig om in de herfst aan te planten. Dit is een periode met doorgaans meer regen, waardoor planten beter aanslaan. U kunt ook beter één keer goed water geven na de aanplant en dan een periode niet. Door op deze wijze uw planten te verzorgen, dwingt u de planten zelf op zoek te laten gaan naar water en zullen ze dieper wortelen.

Droogteminnende planten:
  • Carex soorten
  • Pennisetum soorten
  • Stachys byzantina
  • Artemisia soorten
  • Limonium latifolium