Skip to main content

De (boeren)pioen of Paeonia officinalis is een veelzijdige en prachtig bloeiende plant. Een aanwinst voor elke tuin) die bovendien een lekker zomers gevoel geeft.

De pioen kent een uitgebreid palet aan kleuren – van wit naar roze, rood en donkerrood. Het is al eeuwen een geliefde plant. Niet alleen dankzij zijn bloemen, maar ook vanwege zijn medicinale kracht. Onder andere epilepsie, reumatische aandoeningen en huid problemen werden er vroeger mee behandeld. De plant heeft vlezige wortels met verdikkingen (knollen) van waaruit ze uitlopen. Van nature komen de planten voor van Zuid-Frankrijk tot aan de Balkan, maar de plant vindt zijn oorsprong in China. Hier wordt de pioen nog steeds veel gebruikt voor zijn medicinale kracht.


Verzorging

De pioen heeft wat aandacht nodig om mooi te blijven bloeien. Hij staat graag op een plek in de zon, in een vocht doorlatende, kleiachtige en voedselrijke bodem. Afhankelijk van de soort wordt de plant circa één meter hoog en kan hij ondersteuning gebruiken door de plant aan te binden. Wanneer de pioen ouder wordt, kan de bloei minder worden en moet de plant gescheurd en opnieuw geplant worden. Scheuren is het in stukken knippen of uit elkaar trekken van de wortels. Je knipt de vlezige wortelknollen van de wortelstok af en plant deze opnieuw. Dit doe je ongeveer 3cm diep, niet dieper anders krijg je pas later of helemaal geen bloei. Het scheuren en planten doe je in oktober. Door de laatste warmte in de grond maakt de pioen nog wat haarwortels aan, wat ervoor zorgt dat de plant in het voorjaar een snelle start kan maken. Het najaar is ook de ideale tijd om de pioen klaar te maken voor de rustperiode, door de oude delen weg te knippen tot boven de grond. Het is belangrijk dat de pioen in het vroege voorjaar voldoende voeding krijgt, zoals compost. Gezien zijn omvang moetje er altijd een grotere andere vaste plant bij in de buurt te zetten. Mooie combinaties zijn die met een akelei of een anemoon.