Skip to main content

Bladverliezend of wintergroen, een haag is een veelvoorkomend element in een tuin. Wanneer we over hagen spreken dan praten wij niet over een aantal planten die in een rij zijn geplant, maar over een element of object. Een haag is namelijk veel meer dan alleen een rij planten. Een haag zorgt ervoor, zoals de naam al zegt, dat wij ons behaaglijk voelen in de tuin. Een haag heeft namelijk altijd een functie en een ontwerper wil altijd iets aangeven of markeren met een haag.

Een haag kan bijvoorbeeld gebruikt worden als afscheiding van een tuin of perceel. Hiermee geeft men duidelijk de grens van het perceel aan, maar zorgt ook voor beslotenheid en afscherming. Het geeft een fijn en behaaglijk gevoel en zorgt voor privacy. Hagen kunnen ook functioneel worden gebruikt in een tuin. Met een haag kun je duidelijke scheidingen maken, lijnen benadrukken, tuinkamers creëren of gebruiken als vormelement (bijvoorbeeld een blokhaag). Maar een haag zorgt ook voor bescherming, bijvoorbeeld van (vaste) planten tegen de wind. Of dient als begeleiding langs een pad of wordt gebruikt als achtergrond voor een bloemenborder. Een haag wordt altijd weloverwogen gekozen in een ontwerp.

Ondanks de vele functies en manieren van gebruik, is een haag een bewerkelijk iets om te onderhouden. Hier gaat het ook vaak mis. Ik heb al veel hagen gezien maar zelden wordt ik verrast door een goed gesnoeide vitale haag. Een haag snoeien is zeker niet altijd eenvoudig om te doen. Daarom hierbij een aantal tips voor een vitale haag. De zomer is een geschikte tijd om uw haag eens goed onder handen te nemen.

Type hagen

Niet elke plant is geschikt om te gebruiken als haag. Voordat je een haag gaat aanplanten, moet je goed nadenken wat voor soort haag je wilt hebben. Kortweg zijn er 3 categorieën te onderscheiden: bladverliezende hagen, bladhoudende hagen, coniferenhagen.

Bladverliezende hagen

Een aantal veel gebruikte bladverliezende hagen zijn: Acer campeste (veldesdoorn), Fagus sylvatica (beuk, deze laat in de winter bruine bladeren hangen), Carpinus betulus (haagbeuk, laat geen bruine bladeren hangen), Cornus mas (kornoelje), Spiraea (spierstruik), Crataegus monogyna (meidoorn).

Bladhoudende hagen

Een aantal veel gebruikte bladhoudende hagen zijn: Prunus laurocerasus (laurierkers), veel gebruikte variëteiten zijn ‘Rotundifolia’of ‘Caucasica’, Aucuba japonica (broodboom), Lonicera nitida (kamperfoelie, niet verwarren met de klimstruik), Eleagnus pungens (olijfwilg), Ligustrum ovalifolium (liguster).

Coniferen hagen

Een aantal veel gebruikte coniferen hagen zijn: Taxus baccata (venijnboom), Thuja occidentalis (levensboom), Cupressocyparis leylandii (leyland cypres).

Snoeien van hagen

Voor alle hagen geldt dat je na aanplanten meteen moet beginnen met snoeien. Meestal betreft dit alleen het bijtoppen van de planten en de zijkanten iets bijknippen. Na het eerste groeiseizoen, waar het accent ligt op het aanslaan van de planten, gaat het echte werk beginnen. Het wordt zaak dat je elk jaar netjes alles bijsnoeit. De beste tijd om dit te doen, is de zomer (vanaf juni). Als je op tijd begint en niet te benauwd bent dat je teveel afknipt zorg je ervoor dat er een compacte en dichte haag ontstaat. Het makkelijkst te onderhouden zijn de bladhoudende- en bladverliezende hagen. Hier kun je eigenlijk niets aan fout doen. Sommige soorten, zoals bijvoorbeeld de Cornus of de liguster zou je zo tot de grond kunnen afknippen en dan nog komen deze struiken met gemak terug.

Zelfs als je een oudere haag hebt en deze is te breed geworden, kun je tot op de kale takken terugsnoeien. Na de snoei ziet zo’n haag er niet uit maar je zult versteld staan van het resultaat na een groeiseizoen. Coniferenhagen daarentegen hebben wel een gebruiksaanwijzing. Daar is het zaak dat je echt vanaf het aanplanten begint met het in model brengen van de coniferen. Als coniferen van de kwekerij komen, zijn deze mooi groen tot aan de stam. Na het inplanten knip je een conifeer in de gewenste vorm. Houd dit elk jaar goed bij zodat er een compacte haag ontstaat. Wanneer je dit niet doet dan zal de conifeer in het midden bruine takken krijgen. Hiervoor geldt: eenmaal bruin, altijd bruin. Oude coniferenhagen zijn door achterstallig onderhoud dus ook niet meer goed te krijgen en zullen vervangen moeten worden.