Skip to main content
AdviesArtikelenFrankrijkNederlandOnderhoud

Buxus of Ilex

Geschreven door november 3rd, 2021No Comments

De buxus is een dankbare en veel gebruikte struik in de tuin. Met de winter voor de deur geeft hij uw tuin ook in dit jaargetijde een groene aanblik. Bijna iedereen heeft wel een buxus in de tuin staan; als een haagje rond een formeel plantenvak, in bolvorm of in gesnoeide figuren.

De Buxus is een plant die al eeuwenlang veel wordt gebruikt. Tijdloos zou je kunnen zeggen. Maar de buxus heeft het zwaar. De laatste jaren woedt er een genadeloze schimmelziekte in de buxus, waardoor ze spontaan bruin worden, het blad laten vallen en uiteindelijk doodgaan. Geldt dat dan voor elke buxus of is het slechts een bepaald soort, hoor ik u vragen?
Het antwoord is ‘ja’. Wel is het zo dat de manier waarop de buxus gekweekt is, de ene plant meer vatbaar maakt dan de andere. Zo hebben buxussen die in de eigen pot zijn geteeld, tijd gehad om een goed wortelgestel te ontwikkelen. Hierdoor zijn zij beter bestand tegen ziekten dan buxussen
die later in een pot zijn gedrukt voor de verkoop. Er zijn wel bestrijdingsmiddelen, maar dat is geen duurzame oplossing, en het is maar de vraag of u hier steeds naar wil grijpen. Er zijn experimenten gedaan met een bladbemester, onder meer te koop van het ecologische merk ECOstyle. Deze bladbemester stimuleert nieuwe groei. Niettemin is dit allemaal symptoombestrijding. Een echte goede oplossing is niet voor handen. Of misschien toch?

Ilex

De Ilex, oftewel de hulst, biedt uitkomst. Bij hulst hebben veel mensen het beeld van een struik met dikke donker groene bladen met stekels en rode bessen. Dit is inderdaad de bekendste soort, maar de familie van de Aquifoliaceae, zoals deze zo mooi heet, omvat ongeveer 400 soorten. Zo zijn er ook soorten die op de buxus lijken. Groenblijvend, klein blad met glans en kleuren die in het spectrum liggen van de buxus. De Ilex crenata ‘Convexa’ is bijvoorbeeld zo’n variant. Dat er serieus naar de hulst als alternatief wordt gekeken, bewijzen de experimenten die zijn gehouden bij Paleis het Loo in Apeldoorn en bij het Louvre in Parijs. Daar stapt men over op de hulst, omdat de buxus te veel problemen geeft. De hulst is echt een soort die veel te bieden heeft, maar hij is (nog) on voldoende bekend. Mocht u problemen ondervinden met uw buxussen of overweegt u een tuin met veel buxusstruiken, overweeg dan eens het gebruik van de hulst. Om u alvast op weg te helpen heb ik een aan tal aantrekkelijke soorten op een rij gezet.

Aanbevolen soorten hulst
  • Ilex crenata ‘Convexa’
  • Ilex maximowicziana var. kanehirae
  • Ilex convexa ‘Fastigiata
  • Ilex mes. ‘Heckenpracht’
  • Ilex meserveae ‘Blue Prince’