Skip to main content
AdviesArtikelenFrankrijkNederlandTuinplanten

De geur van jasmijn

Geschreven door november 3rd, 2021No Comments

Wie juni zegt, denkt al snel aan de geur van jasmijn. Vanaf medio mei tot eind juni bloeit de boerenjasmijn. De naam roept soms wat verwarring op. De boerenjasmijn ruikt namelijk hetzelfde als de klimplant jasmijn, echter het zijn twee verschillende soorten planten.

De klimplant is de Jasminum Nudiflorium en bloeit in de winter. De boerenjasmijn heeft als latijnse naam Philadelphus. Zijn geur en witte bloemen zijn een meerwaarde voor elke tuin. Dat het een dankbare heester is, wist men vroeger ook al; de bloemen werden gebruikt om tussen het linnen te leggen, in boeketten voor in de huiskamer en het werd verwerkt in parfums.

Viktor Lemoine

De Philadelphus behoort tot de familie van de hortensia’s (Hydrangeaceae). In Europa komt van oorsprong voornamelijk de Philadelphus coronarius voor. Deze heeft geurende enkele bloemen en werden vroeger veel aangeplant op boerenerven. Daarnaast is er de Amerikaanse soort Philadelphus microphyllus. Deze boerenjasmijn heeft zijn oorsprong in Noord-Amerika en Zuid-Oost Azië. De boerenjasmijn is een bladverliezende heester. Tegenwoordig zijn er ongeveer zo’n 70 soorten boerenjasmijnen te koop. Elk met zijn eigen karakter. Dat wij tegenwoordig zoveel soorten hebben, is te danken aan de Fransman Viktor Lemoine (1823-1911). Hij was werkzaam als botanicus in Nancy.

Geur

Voordat de Franse botanicus Viktor Lemoine begon met het kruisen van de philadelphus waren er slechts een aantal soorten boerenjasmijnen bekend. Viktor Lemoine is begonnen met het kruisen van de Philadelphus coronarius en de Philadelphus microphyllus en het resultaat hiervan was de Philadelphus ‘Lemoinei’. Deze naam verwijst naar de ”uitvinder” Viktor Lemoine. Dit is trouwens iets wat veel gebeurt wanneer nieuwe soorten planten worden gekweekt. Deze soort leent zich goed voor een geurende haag. Naast de zojuist genoemde heeft Lemoine nog vele andere kruisingen op zijn naam staan. Een andere mooie Philadelphus is de ‘Avalanche’. De naam zegt eigenlijk al voldoende, deze heester is overhangend en is prima te gebruiken als randbeplanter.

Standplaats

De boerenjasmijn is een gemakkelijke heester om te gebruiken in de tuin. De heester stelt weinig eisen aan de bodem waardoor je hem bijna overal kan planten. Dus ook voor uw tuin in Frankrijk is deze plant zeker de moeite waard. De heester groeit zowel in de zon als de halfschaduw. De bloemen zijn een trekpleister voor hommels, bijen en andere nectar minnende insecten. Wat onderhoud betreft vraagt de heester niet al te veel werk. Na de bloei kunt u de delen die gebloeid hebben terugsnoeien om de groei van nieuwe krachtige scheuten te bevorderen.

Tips

Het geslacht Philadelphus kent zo’n 70 soorten. Hier zijn een aantal van de beste en sterkst geurende soorten.

  • Philadelphus ‘Dame Blanche’
  • Philadelphus ‘Lemoinei’
  • Philadelphus ‘Belle Etoile’
  • Philadelphus ‘Snowbelle’
  • Philadelphus ‘Virginal’
  • Philadelphus ‘Hidden Blush’
  • Philadelphus ‘Innocence’

Viktor Lemoine

Viktor Lemoine leefde van 1823 tot 1911. Hij werd beschouwd als een groot genie met een zeer uitgebreide kennis over planten. In 1849, op de leeftijd van 26 jaar, vestigde hij zich in Nancy als botanicus. Tijdens zijn periode in Nancy is hij begonnen te experimenteren met kweken van nieuwe planten. Viktor Lemoine heeft honderden nieuwe variëteiten ontwikkeld door de jaren heen. Al zijn werk heeft hij opgetekend in de ”Catalogue Lemoine”. Hij heeft meer dan 400 variëteiten Fuchsia ontwikkeld, diverse Begonia’s zoals de Begonia Gloire de Lorraine, Deutzia’s en Syringa’s. Een bekende sering is de Syringa vulgaris ‘Mme Lemoine’.