Skip to main content

Na een lange stevige winter is het belangrijk dat je je tuin in het voorjaar een voorjaarsbeurt geeft. De rest van het jaar kun je dan genieten van een mooie, gezonde en vitale tuin.

Een voorjaarsbeurt is net even wat intensiever dan een reguliere onderhoudsbeurt. Het grote verschil is dat de winter een behoorlijke aanslag doet op je tuin. Je gazon heeft het te voorduren gehad, het bodemleven moet weer op gang komen en veel vaste planten, vorstgevoelige heesters en bomen moeten gesnoeid worden.

Na een winter is het gazon minder vol en heeft het soms kale plekken. Ook zie je, met name op wat meer schaduwrijke plaatsen, dat er veel mos is gaan groeien. Het is daarom van belang dat je het gazon verticuteert met een verticuteerhark of, wanneer het een groter gazon betreft, met een verticuteermachine. Door het verticuteren ontstaat een betrekkelijk kaal gazon, maar je hebt wel een prima basis gecreëerd om het
nog eens goed in te zaaien. Vooral op de kale plekken. Let er wel op dat je dit met hetzelfde type graszaad doet, anders zie je later verschillen. Als je in het voorjaar gaat maaien, stel de grasmaaier dan wat hoger af zodat de jonge grassprieten beter de kans krijgen om te groeien. Zodra het gras na een paar weken is aangeslagen, volgt de bemesting. Kies daarvoor speciale gazonbemesting, bij voorkeur een langdurige organische meststof. Als de temperaturen eind april, begin mei gaan oplopen en je de nodige maaibeurten hebt gedaan, kan de grasmaaier lager worden afgesteld. Het regelmatig (vaak jaarlijks) laten slijpen van de maaimessen zorgt voor een mooier resultaat.

Onderhoud van de borders

Ook de plantborders hebben een onderhoudsbeurt nodig. Begin met het snoeien van de vaste planten net boven de grond, of haal de dode delen met de hand weg. Verwijder bladeren en andere plantenresten met een bladhark en ga daarbij voorzichtig te werk. Een gezonde bodem is de sleutel tot een vitale tuin en een goede bloei van planten, struiken en bomen. Wat schoffelen aan de oppervlakte is prima om onkruid weg te halen, maar omspitten is niet nodig. Om borderplanten een goede start te geven, is het raadzaam om voorjaarsbemesting uit te voeren. Grijp niet meteen naar kunstmest, maar kies voor organische mest die gedurende een
langere periode meststoffen afgeeft en een gezond bodemleven stimuleert. Dat betekent juist veel bacteriën, schimmels en micro-organismen, want die zorgen voor een goede bodemstructuur en opname van meststoffen door de plant. De producten van ECOstyle voorzien hierin goed en zijn ook verkrijgbaar op de Franse markt.