Skip to main content
AdviesArtikelenFrankrijkNederlandTuinplanten

De veelzijdige rozenbottel

Geschreven door november 3rd, 2021No Comments

In de winter is er doorgaans minder te beleven in de tuin. De bladeren zijn gevallen en planten afgestorven. Hoewel veel planten hun sierwaarde verliezen in de winter, zijn er ook planten die in het najaar en de winter juist nog van alles te bieden hebben. Besdragende planten is zo’n plantengroep, met de bottels van de roos als een wat ondergewaardeerd sierelement.

Vooral de kerstperiode worden besdragende planten extra onder de aandacht gebracht. Denk bijvoorbeeld aan de hulst (Ilex) of de bergthee (Gaulteria). Een plant waar je misschien minder snel aan denkt is de roos met zijn bottels. De roos is een bijzonder veelzijdige plant, met in de zomer zijn prachtige bloemen en de heerlijke geur, en in het najaar tot diep in de
winter zijn bottels. Met name de bottels hebben een sierwaarde waar wat minder aandacht aan wordt besteed. Vaak gaat de aandacht uit naar de bloemen en de geur van de roos. Dat is jammer, want rozenbottels zijn een sieraad in de tuin.
Bottels zijn er in veel variaties, zowel in kleur, vorm als grootte. Ook zijn rozenbottels echte vitaminebommen, ze zijn rijk aan vitamine A, B1, B2 en C. Maar dat niet alleen. Je kunt er jam, gelei of thee van maken en ze bezitten een geneeskrachtige werking. Door al deze eigenschappen worden ze dikwijls gerekend tot de groep van superfoods.

Krijgt elke roos bottels?

Niet alle rozen krijgen bottels. Heel veel rozen die wij kennen zijn gecultiveerde rozen, wat betekent dat ze verbeterd of veredeld zijn . Bottel dragende rozen zijn wilde rozen of botanische rozen. Ze bloei en in juni en vorm en daarna de bottels die tot in de winter aan de plant kunnen blijven zitten. Wanneer u rozenbottels wilt oogsten, kunt u dat het beste doen na de eerste nachtvorst. Vaak is dat begin november. Wanneer u ze laat zitten, weten de vogels er wel raad mee.

Rosa rugosa, canina en rubiginosa

De bekendste wilde rozen soort is de Rosa rugosa (Japanse rimpelroos). Een prachtige, gezonde en sterke roos die prima gebruikt kan worden voor verwildering, in vogelbosjes of als losse bloeiende haag. In de zomer geeft deze roos mooie bloemen en vervolgens rode ovaalvormige bottels. Ook de herfst verkleuring van het blad naar geel is absoluut een sierwaarde. Binnen deze groep van rozen (Rosa rugosa) zijn meer soorten te vinden die mooie bottels geven, maar ook uitstekend droge en warme condities doorstaan. Hierdoor zijn ze uitermate geschikt om te gebruiken in gebieden waar minder regen valt. Mooie soort en zijn Rosa rugosa ‘Hansa’, ‘Robusta’, ‘Scabrosa’ of ‘Dagmar Hastrup ‘.

Wanneer je de bladeren

van de Rosa rubiginosa

tussen je vingers kneust,

komt er een heerlijke

appelgeur vrij

Een andere mooie soort is de Rosacanina (Hondsroos) . Deze geeft langwerpige bottels, in tegenstelling tot de meer ronde van de rugosa. Ook de Rosa rubiginosa (Egelantier) is de moeite waard vanwege zijn ovale en sterk behaarde en helrode bottels. Wanneer je van deze soort de bladeren tussen je vingers kneust, komt er een heerlijke appelgeur vrij .

Meer informatie

Wilt u meer wet en over rozenbottels of het gebruik ervan, raadpleeg dan de vele websites op internet over hoe u de bottels kunt ver werken tot bijvoorbeeld jam, sap of gelei. Natuurlijk kunt u ook gewoon genieten van de bottels in de winter of juist aanplanten wanneer u meer vogels wilt aantrekken in uw tuin.