Skip to main content
AdviesArtikelenFrankrijkNederlandTuinplanten

Een boeketje uit eigen tuin

Geschreven door november 3rd, 2021No Comments

In deze periode van het jaar laat onze tuin zich weer in zijn volle glorie zien. Alle planten en bomen staan in blad en het meerderendeel van de planten bloeien. Juni is een echte topmaand voor de tuin; de ideale tijd om er lekker in te luieren, ontspannen wat tuinonderhoud te doen of om de tuin ‘naar binnen te halen’ door een mooi tuinboeket te maken.

Een boeket uit eigen tuin is te maken van veel vaste planten. De wat meer opgaan de soorten met langere stengels zijn het meest ideaal. Van elke plant kun je een paar takjes af halen en daar van een boeket je samenstellen. Vind je het leuk om je tuin echt om te toveren tot pluk tuin, dan kan dat met een paar eenvoudige ingrepen. Kies bijvoorbeeld voor wat grotere groepen van een bepaald soort. Dan kun je gemakkelijker wat meer bloeiende tak ken weg halen, dan wanneer je er maar een paar per soort hebt. Zo blijft de bord er in takt. Heb je meer ruimte en wil je met regelmaat een boeket uit eigen tuin halen, overweeg dan om een hoek in te richten als pluktuin. Dat wordt dan een soort moestuin, maar dan met alleen bloeiende planten.

Geschikte soorten

De ideale pluktuin heeft elk seizoen wat te bieden. Door soorten te kiezen die elk in een ander jaargetijde groeien, kun je dus het hele jaar oogsten. Denk bij voorbeeld aan de Helleborus aan het einde van de winter, of de bloemen van bollen in het vroege voorjaar. Daarnaast bloeien veel vaste planten tussen voor- en najaar gedurende een langere periode. Naast vaste planten kunt u ook heesters gebruiken. Takken van de Forsythia (Chineesklokje) of de Amelanchier (Krentenboompje) zijn uitstekend geschikt om in een vaas te zetten, evenals de sering wat verderop in de lente. Een sering verspreidt bovendien een heerlijke geur.

Takken van de Forsythia (Chinees klokje)of de Amelanchier (krentenboompje) zijn uitstekend geschikt om in een vaas te zetten)
evenals de sering.

Verrassende effecten door de combineren

Een combinatie van heestertakken en bloemen van vaste planten leidt dikwijls tot verrassende effecten. Zorg dat je naast bloeiende planten ook vaste planten hebt met een mooi blad of siergrassen. Dat zijn waardevolle toevoegingen in je boeket. Een mooie bladplant is de Alchemilla mollis of verschillende Euphorbia soorten. Miscanthus is een geschikte grassoort. Natuurlijk mogen rozen ook niet ontbreken, vooral niet in een mooi zomers boeket.

De 10 mooiste boeketbloemen
  • Delphinium (ridderspoor, in vele kleuren)
  • Veronica soorten
  • Lythrum soorten
  • Persicaria
  • Phloxen
  • Astrantiasoorten
  • Gaurasoorten
  • Alchemilla mollis (vrouwenmantel)
  • Lupinesoorten
  • Salvia soorten