Skip to main content

Rust, ruimte en een minder haastig bestaan zijn veelal de kernwoorden waar het om gaat. Ideeën voor de inrichting of verbouwing van het (nieuwe) huis zijn meestal al uitgedacht. Maar wat te doen met die enorme lap grond rond je huis? Was u in Nederland 50 vierkante meter gewend, in Frankrijk begint het vaak pas bij 500 vierkante meter. Dit betekent andere keuzes! In een zestal stappen zal ik dit jaar uiteenzetten waar u rekening moet houden om van een kaal stuk grond tot een mooie tuin te komen. Ik zal beginnen met de eerste stap; de voorbereiding. Want als zoveel dingen die u doet geldt ook hier ”een goed begin is het halve werk”.

Inventariseren

Om tot een tuinplan te komen en vervolgens tot een aangelegde tuin zult u eerst moeten gaan inventariseren wat u wilt. Net als bij het inrichten van een huis neemt zoiets ook veel tijd in beslag. U gaat kijken bij andere mensen, bezoekt tuinen of u ziet in tijdschriften tuinen die tot uw verbeelding spreken. Verzamel deze gegevens en kijk of u er een rode draad in kunt ontdekken. Door dit te doen kunt u ook veel specifieker bepalen naar welke tuinsfeer u op zoek bent of welke het beste bij u past.

Water

Nadat u voor u zelf een beeld heeft geschetst van wat u precies wilt, komt u bij de praktische zaken! Wat zijn de afmetingen van de tuin? Wie zijn de gebruikers van de tuin? Waar komt de zon op en waar gaat deze onder? Heeft u te maken met hoogteverschil? Wat zijn de belangrijkste loopstructuren? Waar moeten de auto’s komen en hoeveel? Wanneer u iets wilt gaan bouwen in de tuin, (bijvoorbeeld een garage of zwembad) heeft u hier dan een vergunning voor nodig? Moet u voldoen aan bepaalde verplichtingen vanuit de overheid? Bijvoorbeeld voldoende water voorradig hebben om een brand te kunnen blussen. Hoe is de bodemgesteldheid? Waar lopen de elektriciteitsdraden en waar staan de palen? Tal van vragen die naar boven komen. Veelal doet u er goed aan dit soort dingen op te schrijven zodat u een duidelijk beeld krijgt wat er nog te doen staat.

Opmeten

Wanneer alle gegevens verzameld zijn, kunt u ervoor kiezen zelf een tuintekening te gaan maken of iemand daarvoor in te schakelen. Vaak merk ik dat het opmeten van een tuin voor veel mensen een lastige klus is. In Nederland zijn we gewend aan een kleinere tuin, die meestal rechthoekig van vorm is en waar men dus makkelijk met een rolmaat de maten op kan nemen. Laat staan dat we in Nederland te maken hebben met hoogteverschil. Want één van de redenen waarom u een huis heeft gekocht in Frankrijk is dat u verliefd bent geworden op het prachtige uitzicht over het omliggende landschap. Daaruit blijkt maar weer dat tuinieren in Frankrijk heel iets anders is dan in Nederland. Wanneer u in Frankrijk uw tuin op wilt meten is het verstandig om eerst een plattegrond te schetsen van het terrein. Misschien heeft u een kadastrale kaart die u kunt overtrekken, zodat alles netjes op een papier past. Bepaal één punt van waaruit u gaat meten. Dit kan een bepaalde hoek van het huis zijn of een muur. Wees consequent, want alleen nu ben je in staat goed te meten hoe de tuin zich verhoudt ten opzichte van het huis. Meestal voldoet een meetlint van 50 meter wel.

Bodem

Een struikelblok voor velen is de bodemgesteldheid. Hoe zit het met de zuurgraad van de bodem? Hoe is de bodem opgebouwd. Dit verschilt erg per regio in Frankrijk. Ook moet u weten hoe de beplantbare laag is. Bovendien is het van belang te weten hoe het gebruik is geweest voordat u het huis kocht. Dit is met name belangrijk als u een oude boerderij of ander pand koopt waar bedrijfsmatig is gewerkt. Wanneer u een boerderij koopt dan zijn het erf en de paden naar de schuren meestal hard aangereden doordat trekkers er jaar in, jaar uit over heen gereden hebben. Dit komt de structuur niet ten goede. Door met een grondboor op verschillende plekken te boren krijgt u een goed beeld van de opbouw van de bodem. Ook het nemen van monsters vertelt veel over de gesteldheid van de grond. Een bodemtest van het tuincentrum voldoet meestal afdoende. De kennis van de bodem is van belang voor de keuze aan planten die je gaat maken. Om een goede indruk te krijgen, kan een gezonde wandeling in de buurt al veel zeggen over de mogelijkheden qua beplanting. Door goed te kijken naar de planten en bomen die groeien in de omgeving wordt al snel duidelijk met welke grond u te maken heeft en met wel klimaat er heerst.

Tips

Verzamel knipsels van tuinen, planten, bestrating, kleuren die u mooi vindt en plak dit op een groot vel. Hiermee geef u uzelf een goede indruk wat u mooi vindt en wat niet. Maak een lijst met wensen en voorwaarden voor de tuin. Bepaal bij het opmeten van de tuin één punt van waaruit u gaat meten, bijvoorbeeld een muur of de hoek van het huis. Door in de omgeving goed te kijken naar de beplanting komt u al veel te weten over de bodem en het klimaat in de regio.