Skip to main content
Met het voorjaar op komst wordt het weer tijd om actief in de tuin te gaan werken. Een plant die altijd voor de nodige vragen zorgt is de hortensia. Wanneer en hoe moet je die eigenlijk snoeien?

In de winter tot het voorjaar zitten de bruin geworden bloemen nog als sierlijke toeven aan de plant. Maar nu wordt het tijd om deze te verwijderen om zo vanaf het late voorjaar tot ver in het najaar weer van hun bloemenpracht te kunnen genieten. Het snoeien van deze planten vinden veel mensen lastig. Knip je alleen de bloemen weg of kun je ook takken wegknippen? Soms is de hortensia zo groot geworden dat overwogen wordt om de hele plant kort te snoeien. Daarbij ontstaat dan gelijk de vraag of er dan nog wel bloemen aan komen. Hortensia’s worden daarom vaak gezien als lastige planten om te onderhouden, terwijl het juist heel dankbare planten zijn.

Bloei- en snoeitijd

Net als bij meer heesters ligt het eraan op welk soort takken ze bloeien. Hierin onderscheiden we twee soorten: nieuwe takken (die hetzelfde jaar zijn gevormd) en oude takken (ouder dan één jaar). Het duurt doorgaans één groeiseizoen voordat er pas bloemen aan een tak komen. Veel hortensia’s hebben dit, dus wanneer je veel takken wegsnoeit, zul je weinig tot geen bloemen krijgen. Hoe zorg je er dan voor dat je hortensia goed blijft bloeien, niet te groot wordt één er vitaal uit blijft zien? Zoals gezegd snoei je hortensia’s pas in het voorjaar, van midden maart tot eind april, als de kans op zware nachtvorst een stuk minder is geworden. Je knipt dan de bruine oude bloemknoppen net boven de nieuwe groene bladknoppen af. Dit is een jaarlijks terugkerende handeling. Het wordt wat lastiger als de hortensia te groot is geworden, als je merkt dat er dood hout in zit of als je de vorm moet bijsnoeien. Ook dit soort snoeiwerk moet in het voorjaar gebeuren. Dode takken knip je ongeveer 5 tot 10 cm boven de grond af. Wil je de hortensia wat meer in vorm snoeien, dan kun je het beste over een aantal jaren steeds een paar takken verdeeld over de stuik wegknippen. Hiermee zorg je ervoor dat de plant blijft bloeien. De enige hortensia’s die je in het voorjaar tot vlak boven de grond kunt afknippen zijn de soorten die bloeien op nieuwe takken. Die zullen direct dat jaar weer bloemen geven. Belangrijk is het dus om te weten welke hortensia’s u heeft of u wilt hebben.

Hortensia’s die op oude takken bloeien:
  • Hydrangea macrophylla – Boerenhortensia (meest aangeplante soort)
  • Hydrangea aspera – Fluweelhortensia
  • Hydrangea quercifolia – Eikenbladhortensia
  • Hydrangea involucrata – Kogelhortensia
Hortensia’s die op nieuwe takken bloeien
  • Hydrangea macrophylla ‘Forever&Ever’ (de enige macrophylla die op nieuw hout bloeit)
  • Hydrangea paniculata – Pluimhortensia
  • Hydrangea arborescens – Annabelle

Tot slot is het goed om te weten waar je de hortensia plant om optimaal van de bloemenzee te genieten. De plant gedijt het beste aan de noord- of westzijde van de tuin, in een schaduwrijke omgeving of met late zon. Hortensia’s vragen namelijk veel vocht, dus plant hem niet op een plek waar hij snel zal uitdrogen.