Skip to main content
ArtikelenFrankrijkNederlandTuinplanten

Knollen en Bollen

Geschreven door november 3rd, 2021No Comments

Het najaar is weer aangebroken. Tijd dus om weer actief met de tuin aan de slag te gaan. Dat betekent niet allen opschonen en opruimen, maar ook nadenken over het nieuwe groeiseizoen. Een terugkerend karwei in het najaar is dan ook het planten van bollen en knollen.

Er heerst nogal wat verwarring over het verschil tussen knollen en bollen. Een bol bestaat uit een korte stengel (de bolschijf of bolbodem) en uit dikke vlezige bladeren (bolrokken of bolschubben). Eigenlijk is een bol dus een stengel met bladeren. Op de top van de bolschijf bevindt zich de eind knop die uitgroeit tot een plant. Een voorbeeld, hiervan is de tulp. Tijdens het groeiseizoen wordt het voedsel uit de bol verbruikt en vergaat de bol. Bij hyacinten en narcissen wordt slechts een deel van de bol gebruikt (alleen de buitenste rokken) en zullen deze dus langer blijven staan.

Knollen

Een knol is in feite een verdikking van de wortel of stengel waarin zich het reserve voedsel bevindt. Voorbeelden hiervan zijn de krokus en de gladiool. De bovengrondse delen worden gevormd uit een aantal knoppen die zich aan de bovenkant van de knol bevinden. Tijdens het groeiseizoen wordt nieuw voedsel gevormd. Dit wordt weer terug getransporteerd naar de jonge stengels en opgeslagen. Zo dijen de knolgewassen zich uit. Knollen zijn doorgaans overblijvende gewassen die u in de tuin kunt laten staan en die u niet elk jaar opnieuw hoeft te planten. Zorg er voor dat u massa creëert door flinke groepen bollen tegen elkaar aan te planten

Plantenbakken of volle grond

Bollen en knollen kunnen op vele manieren worden ingezet in een tuin. Zodra de zomerbloeiers in de potten en bakken zijn uitgebloeid, kunt u ze verwijderen en vervangen door bollen. Gebruik hier voor tulpen, narcissen, hyacinten, krokussen of blauwe druifjes. Voor bakken geldt dat ze minimaal 20 tot 25 cm diep moeten zijn, omdat bollen in bakken dieper moet en worden geplant dan in de volle grond (10 tot 15 cm diep). Dek de bakken bij strengere vorst af met stro of takken en voorkom dat de grond uitdroogt.
Geef de bollen dus regelmatig water.

Stelregel

Bollen kunnen ook worden ingezet als voorloper van eenjarige planten in een border. Zorg er wel voor dat u massa creëert door flinke groepen bollen tegen elkaar aan te planten. Hanteer daarbij de stelregel dat de bollen minimaal hun eigen hoogte diep geplant moeten worden.

Natuurlijk staan krokossen, narcissen en sneeuwklokjes ook mooi in het gazon. Bij voorkeur wat losser geplant, dus niet dicht bij elkaar of op gelijke
afstand. U kunt ook soorten kiezen voor verwildering, als u niet steeds iets nieuws wilt planten. Denk dan aan sneeuwklokjes, anemoon, Puschkinia of Scilla ‘s.