Skip to main content
AdviesArtikelenFrankrijkOntwerp

Lente in je bol

Geschreven door november 3rd, 2021No Comments

Met de lente in de bol hebben veel mensen hun zinnen gezet op de tuin. Alles moet weer aan kant, tuinmeubilair wordt uit de opslag gehaald en een flinke voorjaarsbeurt staat op de planning. Kortom, een bijzonder drukke periode als het om de tuin gaat.

Ook om ons heen zie je overal tekenen van de lente, de bloembollen zoals de narcis en de krokus staan alweer geruime tijd boven de grond. Dit alles geeft iedereen weer de lentekriebels. De tijd om weer lekker naar buiten te gaan en te genieten van alles wat groeit en bloeit. Waar ik de lentekriebels van krijg is de bloesem van de fruitbomen. Deze meestal korte maar hevige bloei geeft mij een heerlijk lente gevoel.

Mirabelle

Een typische Franse fruitboom die ook prachtige bloesem heeft is de Mirabelle. Waarschijnlijk zullen velen van u, die een huis hebben in Frankrijk, deze boom in de tuin hebben staan of zouden deze wellicht wel in de tuin willen hebben. De Mirabelle kenmerkt zich door zijn gele pruimen en luistert naar de Latijnse naam Prunus domestica ssp. insititia. Veel voorkomende variëteiten zijn de `Nancy-Mirabel´, `Miragrande` en de `Bellamira`. De Mirabelle is nauw verwant aan de gewone pruimen Prunus domestica. Wanneer u in Nederland naar een kwekerij gaat, zult u vrijwel altijd deze aantreffen. Het mooie aan de Mirabelle is dat deze zelfbestuivend is. Bestuiving is nodig voor het krijgen van vruchten. Net als bij de mens heb je daarvoor een boom van het mannelijke geslacht als het vrouwelijk geslacht voor nodig. De Mirabelle is dus eigenlijk twee geslachten in één en kan zelf ervoor zorgen dat het bevrucht wordt. Naast de uitbundige bloei in het voorjaar geeft de Mirabelle ook heerlijke vruchten die met name geschikt zijn voor de verwerking tot jam of pruimentaart.

 ''Het mooie aan de Mirabelle is dat deze zelfbestuivend is.'' 
Tartes aux pruneaux

Ingrediënten: 2 eierdooiers 150 gram fijne suiker 75 gram malse boter 100 gram gepelde en gehakte noten 1 kant en klare schijf bladerdeeg voor de bodembedekking 800 gram mirabellen Klop de eierdooiers met 100 gram fijne suiker en de boter. Voeg vervolgens de noten toe. Giet dit mengsel over een met de bladerdeeg bedekte bakvorm. Schik hierop de mirabellen en bestrooi met 50 gram fijne suiker. Laat ongeveer 35 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C goudkleurig bakken. Dien lauw op!

Bon appetit!