Skip to main content
AdviesArtikelenBomenFrankrijkNederlandOnderhoudTuinplanten

Meer doen met schaduwrijke plekken

Geschreven door november 3rd, 2021No Comments

Nu de zomer weer richting het najaar gaat, wordt het tijd om plannen te maken voor de tuin. U heeft dit seizoen kunnen zien welke planten het goed doen en welke delen van de tuin aandacht behoeven. Plekken waar veel schaduw is, worden vaak als lastig beschouwd. Toch kunt u ook op schaduwrijke stukken mooie plantvakken creëren.

Schaduwplanten zijn planten die geen direct zonlicht kunnen verdragen . Zij hebben beschutting nodig van andere planten om te kunnen overleven. Van nature komen schaduwplanten dus voornamelijk voor in bosachtige omgevingen. De Hosta is een veel voorkomende en gemakkelijk beschikbare schaduwplant, maar er is nog veel meer mogelijk . Schaduwplanten zijn doorgaans vroege bloeiers en vaak in het voorjaar op hun mooist. Verwacht bij deze soorten evenwel geen kermis aan kleurenpracht en uitbundigheid. Meestal zit het ‘m in de details en subtiliteit. Het aanbod van planten en variëteiten is de laatste jaren wel toegenomen, ook van bloeiende soorten en planten die later in het jaar groeien.

Voeden met humus

Om planten succesvol te laten gedijen op een schaduwrijke plek, is het belangrijk om te zorgen voor goede grond. Vanwege de oorsprong van veel schaduwminnende planten (de bosrijke omgeving) is een mulchlaag een onmisbaar element. Denk hierbij aan afgevallen blad, houtsnippers, schors of compost. Voeg zoveel mogelijk humus (bijvoorbeeld compost) toe aan de
grond, dit werkt als een spons en houdt water en voedsel beter vast. Bloeiende soorten zijn daarbij prima te combineren met groenblijvende planten, zoals varens.

Herfstanemonen zijn prima te combineren met een mooie bladplant of bodembedekker zoals de Asarum (mansoor)

De volgende vijf soorten zijn gemakkelijk te onderhouden en kunnen succesvol worden ingezet op schaduwrijke plaatsen:

Epimedium (Elfenbloem)

Een onderhoudsvriendelijke schaduwplant met een mooi wintergroen blad en vaak prachtige herfstkleuren.

Tricyrtis (Japanse bosplant)

Prachtige herfstplant. Heeft een exotische uitstraling, met op orchidee lijkende bloemen, en is verkrijgbaar in een aantal variëteiten. Doet het goed in de diepe schaduw. De meest droge en resistente is Tricyrtis formosana ‘Dark Beauty’, die van augustus tot oktober bloeit met bordeaux-paars gevlekte bloemen.

Helleborus (Kerstroos)

Eén van de meest geschikte schaduwplanten. Deze plant wordt voornamelijk gewaardeerd om zijn bloemen in de winter. Hij bloeit maanden aan één stuk door en er bestaan eindeloos veel verschillende kleuren en vormen van.

Sarcococca hookeriana var. digyna (Vleesbes)

Absoluut een geweldige plant voor op een halfschaduwplaats. Met zijn wintergroene blad met paarse stelen en nauwelijks opvallende kleine, maar geweldig geurende bloemen is dit een echte wintertopper.

Anemone ‘Honorine Jobert’ (Herfstanemoon)

Een uitbundige bloeier in het najaar. Prima te combineren met een mooie bladplant of bodembedekker zoals de Asarum (mansoor). Heeft u een schaduwrijke muur, dan zijn de vele soorten clematissen een uitkomst. Clematissen zijn eveneens van nature bosplanten en kennen een bloeiperiode tussen het voorjaar en de nazomer.