Skip to main content
AanlegAdviesArtikelenFrankrijkNederlandTuinplanten

Niets zo mooi als fris groen

Geschreven door november 3rd, 2021No Comments

Na een betrekkelijk koude winter komt het voorjaar ook langzamer op gang dan voorgaande jaren. Hoewel de eerste warmere dagen zich hebben aangediend, kan het ’s nachts toch nog redelijk koud worden. Zelf was ik eind maart voor diverse tuinprojecten in midden Frankrijk en daar kwam de lente ook langzaam op gang. Elk voorjaar geniet ik weer van de eerste bomen die hun fris groene bladeren laten zien. Een boom als de kastanje, die altijd vroeg zijn bladeren laat zien, de bloei van de krentenboom (Amelanchier lamarckii) maar ook heesters als de kardinaalsmuts (Euonymus) of de vlier (Sambucus). De openbarstende knoppen en de kleine fris groene bladeren; de natuur ontwaakt en de lente is een feit.

Lente betekent ook weer actief worden in de tuin, want je wilt er toch zo snel mogelijk weer van genieten. Ook de plantvakken moeten weer onder handen worden genomen. In vaste planten borders dienen alle dode delen tot de grond toe weggeknipt te worden zodat de nieuwe scheuten vanuit de grond weer goed op kunnen komen. Na het opschonen en wegknippen is de vaste plantenborder weer klaar voor een nieuw seizoen. Eventueel nog was organische mest en je kunt weer een seizoen genieten van de tuin.

Snoeien van heesters

Wat iets meer tijd en inzicht vergt, is het snoeien van heesters (struiken). Afhankelijk van de soort, snoei je deze rigoureus om meer licht en lucht in de heester te krijgen of om te verjongen. Als je snoeit in een heester doe dat dan net boven een knop, zodat hij van daaruit weer kan uitlopen. Wat bij veel mensen hoofdbrekens veroorzaakt, zijn termen als ‘snoeien op éénjarig hout of twee(meer)jarig hout’. Hierin zal ik wat helderheid proberen te scheppen.

Heesters die bloeien op éénjarighout

De reden dat je deze heesters wilt snoeien, is om een mooie volle struik te behouden en om een rijke bloei te blijven behouden. Snoei je niet dan zullen dit soort struiken aan de onderkant of middenin kaal worden. Hoe herken je deze soorten? Daar is maar één antwoord op mogelijk: Dit moet je gewoon leren en weten. Hierbij een aantal soorten die bloeien op éénjarig hout om u op weg te helpen:

  • Potentilla fruticosa (Struikganzerik). Snoei deze tot ongeveer 10 cm boven de grond
  • Spiraea janponica (Spierstruik). Snoei deze tot ongeveer 10 cm boven de grond
  • Hypericum (Hertshooi) (Is tevens een soort die veel wordt gekweekt en toegepast in een boeket met bloemen) Snoei deze tot ongeveer 10 cm boven de grond.
  • Ceanothus (Amerikaanse sering) Snoei deze tot ongeveer 50 cm boven de grond.
  • Buddleja davidii (Vlinderstruik) Snoei deze tot ongeveer 50 cm boven de grond
Heesters die groeien op twee- of meerjarig hout

Het snoeien van deze heesters dient te gebeuren na de bloei. Dit doe je dus in het seizoen met als doel om nieuwe scheuten tot ontwikkeling te laten komen. Je snoeit dus ook niet rigoureus zoals bij de éénjarige groep, maar je kijkt goed naar de vorm van de heester en knipt verschillende takken weg zodat er een open en luchtige heester ontstaat. Zo krijg je een variatie aan bestaande takken en takken die opnieuw gevormd worden. Hierdoor blijf je bloei houden in de heester. Een aantal voorbeelden van heesters die bloeien op twee- of meerjarig hout zijn:

  • Philadelphus (Boerenjasmijn)
  • Forsythia (Chinees Klokje)
  • Kolkwitzia (Koninginnestruik)
  • Cornus (Kornoelje)
  • Deutzia (Bruidsbloem)
Lavendel

Een andere plant die ik nog wil aanhalen is de lavendel. Bijna iedereen heeft deze in de tuin staan, maar elke keer krijg ik dezelfde vraag; hoe moet ik lavendel snoeien? Lavendel is een kruid dat langzaam verhout naarmate het ouder wordt. Om te voorkomen dat lavendel aan de onderkant houtig en kaal wordt, dien je er voor te zorgen dat je jaarlijks snoeit. Zo blijft het een compacte en mooie bossige plant. Knip Lavendel in april met ongeveer een derde terug. Je knipt nu in de plant en maakt er een mooie ronde ”toef” van. Knip nooit tot op het kale hout, want dan loopt de struik daar niet meer uit. Knip maximaal tot vlak boven de plek waar de laatste groeipuntjes nog zichtbaar zijn of waar nog blad zit. Maak je geen zorgen als een deel van de nieuwe zachte scheuten daarbij sneuvelen. Je krijgt er een mooie bossige plant voor terug. Later in het seizoen, na de bloei aan het eind van de zomer mag je de bloemetjes wegknippen. Omdat dit jaar alles later op gang is gekomen kun je nog in april snoeien, maar dan moet je wel snel zijn. Het wordt nu tijd om met een lekker glas wijn in de hand te genieten van je tuin, nietwaar?