Skip to main content
AdviesArtikelenFrankrijkNederlandOnderhoud

Onbekend maakt onbemind

Geschreven door november 3rd, 2021No Comments

De lavatera of in het Nederlands de ‘struikmalva’, is een fantastische zomerbloeiende plant die het zelfs uithoudt tot ver in het najaar. Deze kruidachtige plant zou eigenlijk niet mogen ontbreken in uw Franse tuin. Toch wordt hij maar beperkt gebruikt. En dat is jammer, want het is een echte eyecatcher.

De reden dat de plant wellicht minder vaak gebruikt wordt, is het feit dat er veel soorten zijn en de ene wel en de andere niet goed tegen vorst kan. Daarnaast ervaart men het snoeien als lastig. Hierdoor kan het gebeuren dat je maar één jaar kunt genieten van deze mooie plant Met een beetje kennis en goede wil, heb je er jarenlang plezier van. Bovendien kan de lavatera goed tegen droogte. Hij komt van origine uit de landen rond de Middellandse Zee en Azie en houdt van een zonnige standplaats. De takken
zijn ook prima te gebruiken als snijbloem voor in een vaas. Zo kun je je huiskamer een zomers tintje geven.

Verhouten

De struikmalva is een plant uit de familie van de malvaceae (kaasjeskruitfarnilie) en heeft de eigenschappen van een vaste plant: hij sterft af in de winter, groeit in het voorjaar weer uit en geeft dan van het begin van de zomer tot diep in het najaar prachtige bloemen. Struikmalva’s kunnen tot twee meter hoog worden en dienen in een border wat verder naar achter geplant te worden. De planten hoeven niet aangebonden te worden, omdat ze gedurende het groeiseizoen verhouten. Van onderaf wordt de plant net zo sterk als een ‘ tak’ en krijgt ook dit uiterlijk. Je kunt dit vergelijken met bijvoorbeeld lavendel of rozemarijn die even eens verhouten. Hierdoor wordt de malva ook wel bestempeld als een halfheester.

Top 5 van malva’s
  • Lavatera ‘Ice Cool’
  • Lavatera olbia ‘Rosea’
  • Lavatera ‘Burgundy Wine’
  • Lavatera ‘Barnsley
  • Lavatera ‘White Satin’
Snoei

Wanneer je gaat kijken in tuinboeken of op internet, lees je veel verschillende adviezen. Dat is ook niet zo vreemd, want tuinwerkzaamheden kun je op meerdere manieren doen. Als stelregel voor de malva kun je aanhouden dat je hem in het najaar terugsnoeit tot boven je knie. Dat is ongeveer een centimeter of zestig. Zodoende kunnen de takken bij vorst iets invriezen, zonder dat de plant echt beschadigd. Je kunt er altijd voor kiezen om hem helemaal niet te snoeien, als je het niet erg vindt om tegen lange dorre takken aan te kijken. In het voorjaar, als de malva weer uitloopt, kun je de plant lager afknippen; een centimeter of twintig boven de grond.