Skip to main content
AdviesArtikelenFrankrijkNederlandTuinplanten

Planten en hun gebruikswaarde

Geschreven door november 3rd, 2021No Comments

Planten zijn er in vele soorten en maten en op allerlei manieren toe te passen. Toch hebben planten zo hun eigen voorkeuren en moet u bij de beplantingskeuze letten op welke manier u ze wilt gebruiken. In vakjargon heet dat ‘de gebruikswaarde van planten’.

Voorbeelden van deze gebruikswaarde zijn vak- of randbeplanting en t taludbeplanting. Kennis van de gebruikswaarde van planten helpt u om betere keuzes te maken voor uw tuin. Zo heeft u in Frankrijk dikwijls te maken met tuinen van een groter formaat of andere ligging dan in Nederland. Denk daarbij aan het opvangen van hoogteverschillen. Het is dan goed om te weten welke planten daar het beste kunnen staan. Een belangrijke factor voor het uitzoeken van de juiste tuinplanten is de zuurgraad van de grond. Deze wordt aangeduid met een pH-waarde tussen 1 en 14. Hoe lager het cijfer, des te zuurder de grond. Bij een neutrale grond lig t de pH rond de 7- Een waarde boven de 7 duidt op, een kalkrijke grond. Omdat de pH-waarde van de grond nooit overal gelijk is, is het zinvol om op verschillende plekken een pH test uit te voeren. PH-testers zijn te koop bij tuincentra.

Vakbeplanting

Met vakbeplanting bedoelen we struiken die in grote groepen aangeplant kunnen worden en een sluitend geheel vormen. Hierdoor valt er weinig tot geen licht op de grond en krijgt onkruid bijna geen kans. Prettig gevolg: minder onderhoud. Vaak wordt een indeling per hoogte gemaakt, om een overzicht te krijgen van de te gebruiken soorten.

Taludbeplanting

Vaker dan in Nederland komt het in Frankrijk voor dat u tegen een schuine helling (talud) wilt beplanten. Als u dit wilt beplanten, heeft u planten nodig die sterk wortelen zodat ze de grond vasthouden. Vaak zijn dat ook planten waarvan de takken, als ze de grond raken, gemakkelijk wortelen en zo weer een nieuwe plant vormen.

In rotsachtige tuinen zijn de condities extremer: steen wordt warm dankzij de zon, maar kan ook koud en nat zijn“.

Beplanting voor rotsachtige tuinen

Afhankelijk van waar u woont, kunt u te maken krijgen met een stenige of zelfs rotsachtige bodem. Ook daar zijn geschikte planten voor te vinden. In rotsachtige tuinen spelen de groeivorm en de plantplaats ten opzichte van de zon een belangrijke rol. In rotsachtige tuinen zijn de condities extremer: steen wordt dankzij de zon warm, maar kan ook koud en nat zijn. Planten in rotsachtige tuinen hebben hier door een compactere of tegen de bodem gedrukt e groeiwijze. Veel van dit soort type planten zijn tevens geschikt om over randen zoals gemetselde muurtjes te laten groeien.