Skip to main content

De winter staat voor de deur. Zonder bladeren zie je nu goed de schade die planten het afgelopen seizoen hebben geleden. Tijd voor een ferme snoeibeurt.

Na een weerbarstig tuinseizoen en met de winter voor de deur vergt je tuin nu het nodige onderhoud. Planten hebben het moeilijk gehad en zijn (gedeeltelijk) slecht geworden of afgestorven. Het late najaar en de winter zijn ideale momenten om je tuin eens flink te snoeien.

Struiken snoeien

Er zijn nogal wat redenen om struiken en bomen te snoeien. Je wilt dode, zieke of zwakke takken of delen weghalen. Je kunt een struik ook willen verkleinen om meer ruimte te maken voor andere planten of voor meer licht en lucht in de tuin te zorgen. Ook zie je dat struiken in allerlei vormen groeien die je niet zo had bedoeld. Dat komt vaak omdat de struik eigenlijk te groot is voor de plek waar hij geplant is. De juiste struik op de juiste plek is zeker een voorwaarde om te kunnen genieten van de struik in zijn natuurlijke vorm. Voor alle soorten struiken is het erg belangrijk om goed, scherp en schoon tuingereedschap te gebruiken. Bezuinig niet op de snoeischaar: het is een veelgebruikt gereedschap en je zult merken dat het knippen van takken een stuk makkelijker gaat met een goede kwaliteit schaar. Ook een snoeizaag kan nuttig zijn. Heb je te maken met dikkere taken of moet je op moeilijk bereikbare plekken snoeien? Denk dan eens aan een snoeischaar of -zaag op een stok.

Wat knip je af?

Het goed snoeien van een struik vergt wel wat inzicht. Het late najaar of de winter zijn ideale snoeiperiodes omdat de bladeren zijn afgevallen en je dus een goed overzicht hebt op de groeiwijze van de struik. Je kunt beter inschatten wat er overblijft na het weghalen van een aantal takken. Takken knip je het best op logische plekken af, bijvoorbeeld daar waar de takken zich splitsen. Knip delen van takken altijd boven een ”oog” weg. Een oog kun je herkennen als een plek waar de tak opnieuw kan uitlopen. Als je een hele tak weghaalt, knip die dan tot ongeveer 10 cm boven de grond af. Zorg voor gladde, strakke snij- of zaagwonden. Wanneer je bomen wilt snoeien, dan is een gedeelte van het snoeiwerk, zoals opkronen, vaak zelf goed te doen. Als de kroon uitgelicht moet worden, dan is het verstandiger om een vakkundig hovenier in te schakelen. Zij zijn gecertificeerd en kunnen veilig op hoogte werken.

Snoeiafval

Als je veel snoeiafval hebt, kun je overwegen om de takken door een versnipperaar te halen. De verkregen houtsnippers zijn goed aan te brengen in de plantvakken. Zeker bij een hete zomer reduceren de houtsnippers de verdamping en het uitdrogen van de grond. Daarnaast zorgen de houtsnippers voor een gezond bodemleven waar bacteriën, schimmels en kleine insecten zich lekker in voelen. Dit is ook een reden om bladeren in de plantvakken te laten liggen: ook die zorgen voor een voedzame bodem en een goede mulchlaag. Mocht je twijfelen of de struiken die je nu wilt snoeien wel in de winter gesnoeid kunnen worden, dan vind je op internet handige snoeitabellen per plant en seizoen. Bijvoorbeeld op: inspiratie.