Skip to main content
AdviesArtikelenFrankrijkOntwerp

Vergeet de groente, ga voor fruit

Geschreven door november 3rd, 2021No Comments

Eindelijk een tuin waar voldoende ruimte is om mijn eigen groenten te verbouwen! Veel mensen dromen van groenten uit eigen tuin. In Frankrijk wonend, komt men er al snel achter dat het hebben van een groentetuin de nodige tijd en energie kost. Vaak te veel inspanning naast andere werkzaamheden als het runnen van een chambre d’hotes of werk in loondienst. Om toch te genieten van producten van eigen land, is het hebben van een kleinfruittuin een prima alternatief, omdat deze minder onderhoud verlangt dan een reguliere groentetuin. We spreken over klein fruit, omdat er een verschil is tussen groot- en kleinfruit. Onder grootfruit verstaan we appels, peren, kers , abrikoos, pruimen enz. Vruchten die aan bomen groeien. Bij kleinfruit moet u denken aan vruchten die groeien aan struiken, zoals rode- en zwarte bessen, kruisbes, framboos, braam enz. Doordat deze soorten aan struiken groeien, hebt u er weinig omkijken naar. U kunt er ook voor kiezen deze soorten in een gewone siertuin te planten, tussen de andere planten.

Een ander alternatief is om echt een fruittuin aan te leggen, bij voorkeur aan de oostzijde van de woning. Dit vanwege luwte van de wind. U kunt dan alles netjes in rijen planten. Frambozen en Bramen kunnen het beste aangeleid worden langs draden. Een beetje fruittuin heeft een dusdanige opbrengst dat dit moeilijk zelf allemaal op te eten is. Een beetje ondernemersgezinde bewoner, kan dus prima een verkoop aan huis beginnen van kleinfruit. Wanneer er in het najaar nog wel tijd over is, is het maken van jam, taarten en likeuren natuurlijk een prima mogelijkheid om geld te verdienen aan uw fruittuin. Doorgaans vraagt een fruittuin nagenoeg geen onderhoud. Behalve 1x per jaar een bemesting met een natuurlijke mest, zoals koeienmest . Behalve uzelf, zijn er meer die wel houden van een lekker stukje fruit vers van de boom. Besdragende planten hebben bijvoorbeeld een grote aantrekkingskracht op vogels. Zorg er dus voor dat de struiken zijn afgedekt met een net.

Om u alvast op weg te helpen met de aanleg van uw klein fruittuin als nieuwe inkomstenbron, geef ik u een paar goed bruikbare soorten:
  • -Rode bes: Ribes rubrum’Jonkheer van Tets ‘ – Dieprode grote bessen, goed van smaak , pluktijd juni/juli.
  • Zwarte bes: Ribes nigrum ‘Ben Tirran’ – Lange trossen , rijk aan vitamine C, pluktijd juni/juli.
  • Kruisbes: Ribes uva-crispa ‘ Invicta’ – Grote bessen, zelfbestuiver, weinig gevoelig voor ziekte, pluktijd juli.
  • Braam: Rubus fruticosa ‘Himalaya’ – Grote vruchten met veel smaak, pluktijd augustus/september.
  • Framboos: Rubus idaeus ‘Autum Bliss’ – Stevig vruchtvlees, goed van smaak, pluktijd augustus/oktober.