Skip to main content
AdviesArtikelenFrankrijk

Ville Fleurie

Geschreven door november 3rd, 2021No Comments
Ongekend populair in dorpen en kleine gemeenten

Bijna iedereen maakt er kennis mee tijdens de vakantie in Frankrijk, rijdend over provinciale wegen van dorp naar dorp: de kwalificatie ‘Ville Fleurie’, trots aangegeven onder een plaatsnaambord. Als snel waan je je in een bloemenzee van versierde perken en hanging baskets aan lantarenpalen. De meer oplettende kijker ziet onder de naam ‘Ville Fleurie’ ook een aantal sterren staan. Hoe meer bloemen op het bordje, des te groter de bloemenpracht.

Hoewel iedereen de bordjes wel kent, weet niet iedereen hoe de competitie ‘Ville Fleurie’ is ontstaan. Het is het officiële kwaliteitslabel van de jaarlijkse Franse ‘Nationale competitie voor bloemrijke steden en dorpen, en heeft als doel de ontwikkelingen te stimuleren van o.a. samenleving, tuinbouw, toerisme, lokale economie en milieubescherming.

Een populariteit zonder grenzen

De competitie heeft de afgelopen veertig jaar enorm aan populariteit gewonnen. Wat in de jaren zeventig nog ondenkbaar was, is nu in Frankrijk een nationaal gebeuren. Mensen zetten zich enthousiast in om de groene leefomgeving van hun dorp of stad te verbeteren. Scholen doen hier actief aan mee, vooral in dorpen en kleine gemeenten. Parken, tuinen, fietspaden, zwembaden zijn door de jaren heen aangelegd om de levenskwaliteit te verhogen en daarmee het toerisme en de economie. Extra prijzen werden in het leven geroepen. Om de betrokkenheid te vergroten, zoals de nationale boomprijs, een prijs voor deelname aan het tuinieren van de bewoners en een voor de meest bloemrijke gemeenschappelijke tuin. De prijsuitreiking is het gesprek van de dag. Vooral in kleine en afgelegen dorpen zijn mensen er enorm trots op. En terecht.

Criteria

Het label ‘Villes et villages fleuris’ wordt elk jaar uitgereikt door Le Conseil
National des Villes et Villages Fleuris -C.N.V.V.F, de Nationale Raad van Bloemrijke Steden en Dorpen .
De onderscheidingen worden bekroond met één tot vier bloemen en moeten voldoen aan de huidige criteria zoals :
– Voor 50: landschappelijk erfgoed en bodemvegetatie van de gemeente (bomen. heesters, bloemen, etc .)
– Voor 30: het streven van de gemeente naar verbetering van het leefklimaat en duurzame ontwikkeling (stadshygiëne, plantacties, beheer van reclame, deelname van de inwoners aan de bebloeming, milieubeleid,
etc.)
– Voor 20: activiteiten ontplooien voor het toerisme en valorisatie hiervan (promotie van het label)

Regionale en nationale jury

Gemeenteborden die onderscheiden zijn met een label van één tot drie bloemen, worden per departement benoemd door een regionale jury. Een vier – bloemenlabel wordt bepaald door een nationale jury die uitsluitend bestaat uit professionals op het gebied van o.a. horticultuur, toerisme en milieubescherming. De hoogste onderscheiding – ‘ La Fleur d’O r’ – kan alleen toegekend worden door de nationale jury en aan maximaal negen gemeenten met een vier-bloemen label. Aan hen die in een dorp of stad wonen waar de competitie leeft, zal het niet ontgaan zijn. Misschien bent u zelf ook deelgenoot van deze terugkerende gebeurtenis. Het blijft mooi om te zien wat ‘groen’ kan doen voor een stad of dorp. Het kan een bindende factor zijn!