Skip to main content
AdviesArtikelenBomenFrankrijkNederlandTuinplanten

De parrotia, een aanwinst voor elke tuin

Geschreven door november 3rd, 2021No Comments

Elk jaar worden op diverse vakbeurzen voor kwekerijen weer nieuwe soorten bomen gepresenteerd. Een boom die momenteel een sterke opmars beleeft, is de ‘Parrotia persica’ (IJzerhout) een prachtige nieuwe variĆ«teit met uiteenlopende toepassingsmogelijkheden.

Het ontdekken van nieuwe bomen, heesters en vaste planten geeft het vak van tuin- en landschapsontwerper een dynamisch karakter. Dikwijls is de kwaliteit van struiken of bomen sterk verbeterd, waardoor ze minder gevoelig zijn voor ziekten, stevigere takken krijgen of rijker gaan bloeien. Een van die verrassende ontdekkingen is de Parrotia persica, die in het Frans zelfs drie namen heeft meegekregen: Parrotia de Perse, Bois de ter en Arbre de ter de Perse.

Vuurwerk aan herfstkleuren

De Parrotia is verkozen tot boom van de toekomst. Van origine groeit hij met meerdere stammen uit de grond, waardoor hij meer op een struik lijkt. In kwekerijen wordt hij echter geteeld met een opgaande stam. Het is een middelgrote boom en past dus ook in de kleinere tuinen. In het najaar krijg je een waar vuurwerk aan herfstkleuren te zien. De Parrotia is een echte eyecatcher die elk seizoen weer wat nieuws te bieden heeft. Aan het einde van de winter en in het vroege voorjaar bloeit de boom met kleine roodachtige bloemen. In de zomer heeft hij een frisse tooi bladeren die enigszins lijken op die van een beuk, terwijl je in het najaar een waar vuurwerk aan herfstkleuren te zien krijgt. De verkleuring begint vaak van warm geel tot oranjerood. Wanneer de boom ouder wordt, zal de stam zich steeds meer gaan tekenen. Er vormt zich dan een schilferachtige bast, zoals we die kennen van de plataan. In Belgiƫ wordt de boom daarom ook wel de Perzische plataan genoemd.

In het najaar krijg je een waar vuurwerk aan herfstkleuren te zien

Uiteenlopende toepassingsmogelijkheden

Belangrijke voordelen van de Parrotia zijn:

 • Geen overlast van zaden en vruchten.
 • Geschikt voor diverse bodemtypen
 • Verdraagt droogte en zomer hitte (dus breed toepasbaar in Frankrijk)
 • Goed winterhard
 • Zeer weinig gevoelig voor wind, waardoor hij ook in kuststreken gedijt
 • Ziektevrij, onderhoudsvrij
 • Lange levensduur

Zoals de naam van de boom (IJzerhout) al een beetje verklapt, is het een boom met zeer hard hout. Maar die naam geldt eigenlijk voor de boom in zijn geheel, vanwege zijn uitlopende toepassingsmogelijkheden.

Vier populaire soorten
 • Parrotia persica (zowel enkel- als meerstammig
 • Parrotia persica ‘Vanessa’ (meest geschikt voor de tuin)
 • Parrotia pesica ‘Pendula’ (treurvorm)*
 • Parrotio subequalis (Chinees ijzerhout)*

Hoewel de Parrotia steeds meer op de voorgrond komt te staan, zijn er nog geen grote aantallen van leverbaar.