Skip to main content
AanlegAdviesArtikelenFrankrijkNederlandOnderhoudOntwerpTuinplanten

Wijsheid over tuinieren

Geschreven door november 3rd, 2021No Comments

In de winter denken veel tuinbezitters dat ze niets hoeven of kunnen doen in de tuin. Echter de winter is, mits voldaan wordt aan een aantal voorwaarden, een prima tijd om te snoeien. Nu is snoeien, samen met bemesting en bestrijding van ziekten en plagen, een onderwerp waar veel particuliere tuinbezitters moeite mee hebben. Deze onderwerpen leiden vaak tot leuke discussies. Want als je niet goed weet hoe iets moet, dan ga je dit vragen aan vrienden, familie of bekenden. Soms wordt een hovenier ingeschakeld. Vaak vertelt een ieder een ander verhaal. U herkent het vast wel, de zin begint vaak met ”Ik heb gehoord dat; goed is voor”

Het fascinerende aan deze discussies en manieren is dat er vaak meerdere waarheden zijn en er ”meerdere wegen naar Rome leiden” om het doel te bereiken. Tuinieren is nu eenmaal een ambacht! Eén van de kenmerken van een ambacht is dat je door ervaring leert. Ervaring die je zelf op doet en ervaringen van anderen. Om u op weg te helpen, zullen wij dit jaar aandacht gaan besteden aan snoeien in de diverse jaargetijden.

Snoeien

Uitgangspunt van snoeien is eigenlijk zo weinig mogelijk snoeien. Snoeien is namelijk het middel maar niet de remedie. Wat ik hier mee wil zeggen, is dat een goede tuin begint bij een doordacht ontwerp en de juiste beplantingskeuze. Als je voor een bepaalde plant kiest, moet je ook weten hoe groot deze wordt en moet je hem ook de ruimte geven die hij verdient. Bedenk goed wat je koopt en hoe groot het wordt. Koop je een plant die te groot wordt voor de plek dan zal je al snel de zaag of snoeischaar erin moeten zetten. Dit komt niet altijd ten goede aan de plant. Natuurlijk zijn ook redenen om wel te snoeien, maar die zijn ook weer terug te voeren op het maken van een doordacht ontwerp en beplantingsplan. Centrale vraag hierbij is: Waarom ga je snoeien? Er zijn eigenlijk 3 redenen waarom men snoeit, te weten esthetische redenen, productie redenen of preventieve redenen.

Esthetisch

Bij esthetische redenen kun je denken aan het snoeien van hagen om lijnen te accentueren in de tuin, ter afscheiding van het perceel of plantenborder. Ook vormsnoei valt hier onder zoals het knippen van buxus of taxus in bepaalde vormen, zoals zuilen, diervormen of sculptuurachtige vormen. Productie redenen kunnen zijn het bevorderen van de groei van fruit, zoals appels, peren, kersen enzovoort. Maar ook kleinfruit als bessoorten of het stimuleren van de productie van bloemen. Hierbij kun je denken aan sierheesters als Forsythia of Spiraea. Preventie redenen hebben te maken met het voorkomen van schades, ziektes of plagen. Voorbeelden zijn het snoeien van dode takken uit bomen, in de weg zittende takken van bomen boven wegen, paden of vlakbij het huis. Planten die gevoeliger zijn voor ziektes kun je door te snoeien de kans verkleinen dat dit gaat gebeuren. Een goed voorbeeld hiervan zijn bijvoorbeeld rozen.

Snoeien in de winter van januari – maart

– Snoeien van fruitbomen (tot uiterlijk half maart)

– Snoeien of afzetten van bosplantsoen, bijvoorbeeld singels rond boerderijen.

– Snoeien van bomen en vormbomen, zoals dakplatanen, bolbomen etcetera.

– Snoeien van vlinderstruiken, lavatera, struikrozen (in de maand maart)

Keuze

Bedenk dus altijd wat je wilt bereiken en of het daadwerkelijk noodzakelijk is. In de wintermaanden kun je prima snoeien. Niet alles, maar toch heel veel. Voordeel is dat alle bladeren van de bomen zijn en je dus minder snoeiafval hebt. Ook zie je de structuur van de boom of struik beter. Hierdoor kun je ook betere keuzes maken welke takken je weg haalt en hoe het resultaat zal zijn als deze is weggeknipt. In de winter is de boom in rust en zodra in het voorjaar er weer activiteit op gang komt kan de boom zich snel herstellen. In het aparte kader staat een aantal soorten die goed in de winter gesnoeid kunnen worden.