Slim omgaan met regenwater

Categories:Tuinonderhoud

Regenwater is beter voor je tuin dan drinkwater. Planten vinden het fijner en je bespaart er kostbaar drinkwater mee. Maar hoe gebruik je dat regenwater op een efficiënte manier? Enkele tips voor wateropslag en de besproeiing van je tuin.

Vorig jaar hadden we een lange, warme zomer, waardoor je bijna dagelijks je tuin moest besproeien. Het gebruik van zoet water voor de tuin komt steeds meer onder druk te staan, wat misschien ooit zal leiden tot een algemeen verbod op het besproeien van de tuin .Op zich wel logisch, want het is eigenlijk zonde om drinkwater te gebruiken voor je tuin. Een bijkomend voordeel van regenwater is dat het bet er is voor tuin en planten. Regenwater is zachter doordat het minder kalk bevat en er geen chloor in zit. Afhankelijk van je wateropslag is regenwater ook warmer dan leidingwater. Hierdoor schrikken de plant en minder.

Eigen wateropslag

Je kunt zelf prima maatregelen treffen om te beschikken over een eigen waterbuffer. Welke oplossing je daarvoor het beste kunt kiezen hangt van de omvang en het type tuin. De eenvoudigste manier is het gebruik van een of meerdere regentonnen. Je kunt daarmee het regenwater van het dak van je huis of bijgebouwen prima opvangen, en dat zorgt al voor een kleine
buffer. Wanneer je meer ruimte hebt kun je kiezen voor een grote watertank. Hiervan bestaan zowel ondergrondse als bovengrondse varianten. Je kunt ook kiezen voor de aanleg van een grote vijver of waterbassin. Zo’n waterbassin kan de vorm hebben va n een grote waterzak. Niet alleen de grootte van de tuin bepaalt je keuze, ook je ambitie om het water eventueel voor andere doeleinden te gebruiken: voor wasmachine of spoelwater voor het toilet. Wanneer je het regenwater ook binnenshuis wilt gebruiken, dan moet je een opslagtank met een filter installeren. Gebruik je het water alleen maar voor de tuin, dan volstaat een buitentank of een grote vijver prima. Je kunt dan het water oppompen met een losse pomp, die aan een sproeisysteem gekoppeld is. Dat is vrij eenvoudig zelf te realiseren. Om te bepalen welke opslaggrootte je nodig hebt kun je de volgen de vuistregel aanhouden. Bij een tuin van 100
vierkante meter en 20 vierkante meter dak heb je een tank van 1000 liter nodig. Een ander vaak gebruikte formule is ‘dakoppervlak x gemiddelde neerslag per jaar x 0,05’.

Besproei bewust

Het is ook van belang om af te wegen aan welk gedeelte van de tuin je bij droogte de meeste waarde hecht. Ga bewust om met het opgeslagen water, het is echt niet nodig om alles wat er te geven. Veel bomen en struiken kunnen een langere periode zonder water. Aan het gazon is door de vergeling het snelst te zien dat het uitdroogt. Ook vaste planten hebben
vaak wat er nodig om te voorkomen dat ze dor worden. Kies de plekken die je besproeit bewust en ga zorgvuldig om met het waterverbruik .Wanneer je wilt sproeien kun je beter één keer goed sproeien dan telkens een beetje. Ook doeje er goed aan om pas ’s avonds wanneer de zon onder is gegaan te sproeien. Het water verdampt dan minder snel en krijgt de kans om de bodem in te zakken.


Download het artikel in pdf

De grote voorjaarsbeurt

Categories:Frankrijk, TuinonderhoudTags: , ,

Na een lange stevige winter is het belangrijk dat je je tuin in het voorjaar een voorjaarsbeurt geeft. De rest van het jaar kun je dan genieten van een mooie, gezonde en vitale tuin.

Een voorjaarsbeurt is net even wat intensiever dan een reguliere onderhoudsbeurt. Het grote verschil is dat de winter een behoorlijke aanslag doet op je tuin. Je gazon heeft het te voorduren gehad, het  bodemleven moet weer op gang komen en veel vaste planten, vorstgevoelige heesters en bomen moeten gesnoeid worden.

Gazononderhoud

Na een winter is het gazon minder vol en heeft het soms kale plekken. Ook zie je, met name op wat meer schaduwrijke plaatsen, dat er veel mos is gaan groeien. Het is daarom van belang dat je het gazon verticuteert met een verticuteerhark of, wanneer het een groter gazon betreft, met een verticuteermachine. Door het verticuteren ontstaat een betrekkelijk kaal gazon, maar je hebt wel een prima basis gecreëerd om het nog eens goed in te zaaien. Vooral op de kale plekken. Let er wel op dat je dit met hetzelfde type graszaad doet, anders zie je later verschillen. Als je in het voorjaar gaat maaien, stel de grasmaaier dan wat hoger af zodat de jonge grassprieten beter de kans krijgen om te groeien. Zodra het gras na een paar weken is aangeslagen, volgt de bemesting. Kies daarvoor speciale gazonbemesting,
bij voorkeur een langdurige organische meststof. Als de temperaturen eind april, begin mei gaan oplopen en je de nodige maaibeurten hebt gedaan, kan de grasmaaier lager worden afgesteld. Het regelmatig (vaak jaarlijks) laten slijpen van de maaimessen zorgt voor een mooier resultaat.

Onderhoud van de borders

Ook de plantborders hebben een onderhoudsbeurt nodig. Begin met het snoeien van de vaste planten net boven de grond, of haal de dode delen met de hand weg. Verwijder bladeren en andere plantenresten met een bladhark en ga daarbij voorzichtig te werk. Een gezonde bodem is de sleutel tot een vitale tuin en een goede bloei van planten, struiken en bomen. Wat schoffelen aan de oppervlakte is prima om onkruid weg te halen, maar omspitten is niet nodig. Om borderplanten een goede start te geven, is het raadzaam om voorjaarsbemesting uit te voeren. Grijp niet meteen naar kunstmest, maar kies voor organische mest die gedurende een langere periode meststoffen afgeeft en een gezond bodemleven stimuleert. Dat betekent juist veel bacteriën, schimmels en micro-organismen, want die zorgen voor een goede bodemstructuur en opname van meststoffen door de plant. De producten van ECOstyle voorzien hierin goed en zijn ook verkrijgbaar op de Franse markt.

Download het artikel in pdf

Snoeien en onderhouden in de winter

Categories:Informatief, Planten & Bomen, Tuinonderhoud

De winter staat voor de deur. Zonder bladeren zie je nu goed de schade die planten het afgelopen seizoen hebben geleden. Tijd voor een ferme snoeibeurt. Na een weerbarstig tuinseizoen en met de winter voor de deur vergt je tuin nu het nodige onderhoud. Planten hebben het moeilijk gehad en zijn (gedeeltelijk) slecht geworden of afgestorven. Het late najaar en de winter zijn ideale momenten om je tuin eens flink te snoeien.

Struiken snoeien

Er zijn nogal wat redenen om struiken en bomen te snoeien. Je wilt dode, zieke of zwakke takken of delen weghalen. Je kunt een struik ook willen verkleinen om meer ruimte te maken voor andere planten of voor meer licht en lucht in de tuin te zorgen. Ook zie je dat struiken in allerlei vormen groeien die je niet zo had bedoeld. Dat komt vaak omdat de struik eigenlijk te groot is voor de plek waar hij geplant is. De juiste struik op de juiste plek is zeker een voorwaarde om te kunnen genieten van de struik in zijn natuurlijke vorm.
Voor alle soorten struiken is het erg belangrijk om goed, scherp en schoon tuingereedschap te gebruiken. Bezuinig niet op de snoeischaar: het is een veelgebruikt gereedschap en je zult merken dat het knippen van takken een stuk makkelijker gaat met een goede kwaliteit schaar. Ook een snoeizaag kan nuttig zijn. Heb je te maken met dikkere taken of moet je op moeilijk bereikbare plekken snoeien? Denk dan eens aan een snoeischaar of zaag op een stok.

Wat knip je af?

Het goed snoeien van een struik vergt wel wat inzicht. Het late najaar of de winter zijn ideale snoeiperiodes omdat de bladeren zijn afgevallen en je dus een goed overzicht hebt op de groeiwijze van de struik. Je kunt beter inschatten wat er
overblijft na het weghalen van een aantal takken. Takken knip je het best op logische plekken af, bijvoorbeeld daar waar de
takken zich splitsen. Knip delen van takken altijd boven een ‘oog’ weg. Een oog kun je herkennen als een plek waar de tak
opnieuw kan uitlopen. Als je een hele tak weghaalt, knip die dan tot ongeveer 10 cm boven de grond af. Zorg voor gladde,
strakke snij- of zaagwonden. Wanneer je bomen wilt snoeien, dan is een gedeelte van het snoeiwerk, zoals opkronen, vaak zelf goed te doen. Als de kroon uitgelicht moet worden, dan is het verstandiger om een vakkundig hovenier in te schakelen. Zij zijn gecertificeerd en kunnen veilig op hoogte werken.

Snoeiafval

Als je veel snoeiafval hebt, kun je overwegen om de takken door een versnipperaar te halen. De verkregen houtsnippers zijn goed aan te brengen in de plantvakken. Zeker bij een hete zomer reduceren de houtsnippers de verdamping en het uitdrogen van de grond. Daarnaast zorgen de houtsnippers voor een gezond bodemleven waar bacteriën, schimmels en kleine insecten zich lekker in voelen. Dit is ook een reden om bladeren in de plantvakken te laten liggen: ook die zorgen voor een voedzame bodem en een goede mulchlaag. Mocht je twijfelen of de struiken die je nu wilt snoeien wel in de winter gesnoeid kunnen worden, dan vind je op internet handige snoeitabellen per plant en seizoen.

Download het artikel in pdf