De grote voorjaarsbeurt

Categories:Frankrijk, TuinonderhoudTags: , ,

Na een lange stevige winter is het belangrijk dat je je tuin in het voorjaar een voorjaarsbeurt geeft. De rest van het jaar kun je dan genieten van een mooie, gezonde en vitale tuin.

Een voorjaarsbeurt is net even wat intensiever dan een reguliere onderhoudsbeurt. Het grote verschil is dat de winter een behoorlijke aanslag doet op je tuin. Je gazon heeft het te voorduren gehad, het  bodemleven moet weer op gang komen en veel vaste planten, vorstgevoelige heesters en bomen moeten gesnoeid worden.

Gazononderhoud

Na een winter is het gazon minder vol en heeft het soms kale plekken. Ook zie je, met name op wat meer schaduwrijke plaatsen, dat er veel mos is gaan groeien. Het is daarom van belang dat je het gazon verticuteert met een verticuteerhark of, wanneer het een groter gazon betreft, met een verticuteermachine. Door het verticuteren ontstaat een betrekkelijk kaal gazon, maar je hebt wel een prima basis gecreëerd om het nog eens goed in te zaaien. Vooral op de kale plekken. Let er wel op dat je dit met hetzelfde type graszaad doet, anders zie je later verschillen. Als je in het voorjaar gaat maaien, stel de grasmaaier dan wat hoger af zodat de jonge grassprieten beter de kans krijgen om te groeien. Zodra het gras na een paar weken is aangeslagen, volgt de bemesting. Kies daarvoor speciale gazonbemesting,
bij voorkeur een langdurige organische meststof. Als de temperaturen eind april, begin mei gaan oplopen en je de nodige maaibeurten hebt gedaan, kan de grasmaaier lager worden afgesteld. Het regelmatig (vaak jaarlijks) laten slijpen van de maaimessen zorgt voor een mooier resultaat.

Onderhoud van de borders

Ook de plantborders hebben een onderhoudsbeurt nodig. Begin met het snoeien van de vaste planten net boven de grond, of haal de dode delen met de hand weg. Verwijder bladeren en andere plantenresten met een bladhark en ga daarbij voorzichtig te werk. Een gezonde bodem is de sleutel tot een vitale tuin en een goede bloei van planten, struiken en bomen. Wat schoffelen aan de oppervlakte is prima om onkruid weg te halen, maar omspitten is niet nodig. Om borderplanten een goede start te geven, is het raadzaam om voorjaarsbemesting uit te voeren. Grijp niet meteen naar kunstmest, maar kies voor organische mest die gedurende een langere periode meststoffen afgeeft en een gezond bodemleven stimuleert. Dat betekent juist veel bacteriën, schimmels en micro-organismen, want die zorgen voor een goede bodemstructuur en opname van meststoffen door de plant. De producten van ECOstyle voorzien hierin goed en zijn ook verkrijgbaar op de Franse markt.

Download het artikel in pdf

Snoeien en onderhouden in de winter

Categories:Informatief, Planten & Bomen, Tuinonderhoud

De winter staat voor de deur. Zonder bladeren zie je nu goed de schade die planten het afgelopen seizoen hebben geleden. Tijd voor een ferme snoeibeurt. Na een weerbarstig tuinseizoen en met de winter voor de deur vergt je tuin nu het nodige onderhoud. Planten hebben het moeilijk gehad en zijn (gedeeltelijk) slecht geworden of afgestorven. Het late najaar en de winter zijn ideale momenten om je tuin eens flink te snoeien.

Struiken snoeien

Er zijn nogal wat redenen om struiken en bomen te snoeien. Je wilt dode, zieke of zwakke takken of delen weghalen. Je kunt een struik ook willen verkleinen om meer ruimte te maken voor andere planten of voor meer licht en lucht in de tuin te zorgen. Ook zie je dat struiken in allerlei vormen groeien die je niet zo had bedoeld. Dat komt vaak omdat de struik eigenlijk te groot is voor de plek waar hij geplant is. De juiste struik op de juiste plek is zeker een voorwaarde om te kunnen genieten van de struik in zijn natuurlijke vorm.
Voor alle soorten struiken is het erg belangrijk om goed, scherp en schoon tuingereedschap te gebruiken. Bezuinig niet op de snoeischaar: het is een veelgebruikt gereedschap en je zult merken dat het knippen van takken een stuk makkelijker gaat met een goede kwaliteit schaar. Ook een snoeizaag kan nuttig zijn. Heb je te maken met dikkere taken of moet je op moeilijk bereikbare plekken snoeien? Denk dan eens aan een snoeischaar of zaag op een stok.

Wat knip je af?

Het goed snoeien van een struik vergt wel wat inzicht. Het late najaar of de winter zijn ideale snoeiperiodes omdat de bladeren zijn afgevallen en je dus een goed overzicht hebt op de groeiwijze van de struik. Je kunt beter inschatten wat er
overblijft na het weghalen van een aantal takken. Takken knip je het best op logische plekken af, bijvoorbeeld daar waar de
takken zich splitsen. Knip delen van takken altijd boven een ‘oog’ weg. Een oog kun je herkennen als een plek waar de tak
opnieuw kan uitlopen. Als je een hele tak weghaalt, knip die dan tot ongeveer 10 cm boven de grond af. Zorg voor gladde,
strakke snij- of zaagwonden. Wanneer je bomen wilt snoeien, dan is een gedeelte van het snoeiwerk, zoals opkronen, vaak zelf goed te doen. Als de kroon uitgelicht moet worden, dan is het verstandiger om een vakkundig hovenier in te schakelen. Zij zijn gecertificeerd en kunnen veilig op hoogte werken.

Snoeiafval

Als je veel snoeiafval hebt, kun je overwegen om de takken door een versnipperaar te halen. De verkregen houtsnippers zijn goed aan te brengen in de plantvakken. Zeker bij een hete zomer reduceren de houtsnippers de verdamping en het uitdrogen van de grond. Daarnaast zorgen de houtsnippers voor een gezond bodemleven waar bacteriën, schimmels en kleine insecten zich lekker in voelen. Dit is ook een reden om bladeren in de plantvakken te laten liggen: ook die zorgen voor een voedzame bodem en een goede mulchlaag. Mocht je twijfelen of de struiken die je nu wilt snoeien wel in de winter gesnoeid kunnen worden, dan vind je op internet handige snoeitabellen per plant en seizoen.

Download het artikel in pdf

Vaste planten delen en verzorgen

Categories:Frankrijk, Planten & Bomen, Tuinonderhoud

Na een lange zomer van je tuin te hebben genoten, zie je vaak plekken die je toch anders wilt of vaste planten die inmiddels te groot zijn geworden. Tijd dus voor actie.

Het najaar is een ideaal tijdstip om je vaste plantenborder eens flink onder handen te nemen. Je
weet immers nog goed hoe het plantenvak heeft gebloeid, welke planten te groot zijn geworden en of planten nog wel op de juiste plek staan. Een vaste plantenborder is een mooie aanvulling in je tuin, maar vraagt ook onderhoud. Wil je je vaste planten blijvend laten bloeien, moet je ze om de zoveel jaren (deels) uitgraven en er nieuwe planten bijzetten.

Het scheuren van de pol

Veel vaste planten sterven elk jaar tot de grond af, om in het voorjaar weer op te komen en te bloeien. Ze vormen vaak pollen, hoewel er ook varianten zijn die zich via de wortel vertakken. Voor plant en die vanuit een pol groeien, geldt dat de pol na verloop van tijd groter wordt , het midden
vaak afsterft en de buitenranden verder bloeien. Na een aantal jaren graaf je deze dan uit en snijd of scheur je de pol of kluit uit elkaar in kleinere stukken. De kern van de plant heeft zijn groeikracht
verloren en mag op de composthoop. De rest van de plant kan worden teruggezet.
Vaste planten die zich uitbreiden via de wortel moet je vaak in toom houden, omdat ze andere vaste
planten kunnen overwoekeren. Het is daarbij van belang om deze plant met een spitvork op te graven en de wortels goed uit de grond te verwijderen.

Goede voedingsbodem

Als je besluit om je vaste plantenborder aan te pakken, doe het dan meteen goed. Onkruid nestelt zich regelmatig in de pol of kluit en kun je goed verwijderen als je de vaste plantenkluit uit elkaar
scheurt. Vaste planten hebben een goede voedingsbodem nodig om blijvend goed te bloeien. Verdeel en verrijk je vaste plantenborden met humus of compost. Naast de voedingsstoffen komt dit ook de waterhuishouding ten goede. Zodra het plantenvak klaar is om opnieuw ingeplant te worden, kun je de gescheurde delen terug planten op de gewenste plek . In het najaar hebben vaste planten nog voldoende tijd om nieuwe wortels te maken voordat de winter echt invalt. Dit geeft ze een voorsprong in het voorjaar. Let er wel altijd op dat je de gescheurde vaste planten niet in de najaarszon legt, want voor je het weet drogen de wortels teveel uit.

Download het artikel in pdf