Skip to main content

Terwijl de tuin nog voor een groot deel in ruste is en kaal door de winter is er één plant die een kortere winterslaap nodig heeft, de Camellia! Deze groenblijvende stuik die ongeveer 250cm hoog kan worden bloeit aan het einde van de winter en het vroege voorjaar.

Met zijn overvloedige roosachtige bloemen en prachtige kleuren is het echt een aanwinst voor je tuin. Dat de Camellia bijzonder is blijkt wel uit het feit dat de overdadige bloei met roosachtige bloemen menig vrouwenhart sneller doet kloppen. In 1848 verschijnt het boek, La Dame aux Camellia’s van Alexandre Dumas fils. In dit boek draagt de Camellia dame altijd Camelia’s in haar hand of op haar borst. Alleen deze bloem waardeert ze om haar prachtige kleuren en accepteert ze als geschenk. Het boek zal later nog vaker als inspiratie dienen voor films en theaterstukken.

De Camellia is ook een plant die een gebruiksaanwijzing heeft gezien zijn winterhardheid en standplaats. De Camellia heeft daarom de reputatie om lastig te zijn en dit heeft een aantal oorzaken:

  • Een beschutte standplaats tegen de wind is essentieel.
  • Jonge planten zijn nog niet goed winterhard en vriezen nogal eens kapot als ze niet beschermd worden.
  • Wilt u een goede winterharde Camellia dan moet u doorgaans iets harder zoeken en naar een gespecialiseerde kweker.

Toch is een Camellia aanplanten in de tuin een enorme verrijking. Als je je even wat verdiept dan merk je al snel dat er een parallel getrokken kan worden met de veel meer bekende Rhododendrons. Camellia’s hebben vergelijkebare eisen aan de standplaats en bodem als deze soorten. De bodem moet zuur zijn (pH 5 tot 6), humusrijk en goed drainerend. (Wilt u de zuurgraad weten van uw tuin, koop een PH test bij het tuincentrum)

In het voorjaar na de bloei een lichte bemesting met organische mest is prima. Zorg voor een strooilaag op de grond van denneschors o.i.d. In de zomer is het belangrijk dat de bodem nooit te droog wordt, want dan vallen de knoppen voortijdig af. De Camellia kan ook prima gebruikt worden als bloeiende haag, de beste soort hiervoor is de ‘Spring Festival’. De Camellia is een plant die zeker niet mag ontbreken in de meer zuidelijke streken van Frankrijk. Wilt u in het noorden van Frankrijk ook een zuidelijke sfeer creëren dan zijn de winterharde soorten met wat extra zorg daar prima voor geschikt.

De meest winterharde Camellia’s:
  • Camellia alba ‘Simplex’, witte bloemen
  • Camellia japonica ‘Black Lace’, rode bloemen
  • Camellia japonica ‘Konronkoku’, donkerroze bloemen
  • Camellia japonica ‘Spring Festival’, lichtroze bloemen
  • Camellia japonica ‘Dahlonega’, witte bloemen