Skip to main content
ArtikelenBomenFrankrijkNederlandTuinplanten

Bomen met noten

Geschreven door november 3rd, 2021No Comments
In het najaar maakt de natuur zich op voor de winter. Vruchtdragende bomen laten hun rijpe vruchten vallen. Een mooi moment om uw tuin of het bos in te gaan en noten te verzamelen.

Beukennootjes, kastanjes, hazelnoten, walnoten aan een vruchtdragende boom kun je veel plezier beleven. De noten die deze bomen geven kun je verwerken in gerechten, poffen of gewoon zo opeten. Ook trekken deze bomen veel vogels en andere dieren in uw tuin. Notenbomen kunnen dus echt van meerwaarde zijn.

Walnoten

De walnotenboom (juglans) wordt al vele eeuwen aangeplant in heel Europa. Naast zijn vruchten staat de boom ook bekend om zijn hout waar meubels van gemaakt kunnen worden. Een walnotenboom kan tot circa 30 meter groot worden. Kenmerkend voor deze boom is dat hij een stof afscheid die vliegen en muggen op afstand houdt. In het verleden werd hij daarom bij boerderijen niet ver van de keuken aangeplant. De walnoot is zelfbestuivend en kan daardoor solitair aangeplant worden. De meest aangeplante soorten zijn juglans regia (gewone walnoot) en juglans nigra (zwarte walnoot).

Hazelnoten

De hazelnoten boom (Corylus) is een kleine boom die meer weg heeft van een grote struik. Hazelnoten kunnen prima groeien op schaduwrijke plekken of in de onder begroeiing van een bosrand. De gewone hazelnoot (Corylus avellana) geeft hazelnoten, maar als je echt van hazelnoten houdt en deze wilt verwerken in taarten of gerechten, zijn er andere soorten die meer vruchten geven. Voorbeelden daarvan zijn de cultivar ‘Cosford’ en ‘Fruhe von Frauendorf’. In tegenstelling tot de gewone hazelnoot hebben deze rassen wel andere planten nodig om bestoven te worden. Daarvoor kun je deze het beste met de rassen ‘Bollwiller’ of ‘Gunslebert’ planten.

Kastanje

De gewone-of paardekastanje (Aesculus) is niet eetbaar.De tamme kastanje (Castanea) wel.De tamme kastanje geeft kleinere kastanjes en zijn heerlijk om te poffen. Daarnaast is een tamme kastanje een boom die in Frankrijk vaak gebruikt wordt voor zijn hout: voor tuinhekken en andere afrasteringen. Het zijn gemakkelijke bomen die op veel plekken in de tuin kunnen worden aangeplant.

Beuk

Als laatste de beuk. Die heeft een ruime standplaats nodig en kan prima als solitair worden geplant. Beukennootjes zijn lekker, maar dat weten de eekhoorns ook. Wees er dus op tijd bij, of geniet juist van de verzameldrift van deze prachtige diertjes!