Skip to main content

Bij tuinieren denken veel mensen aan een stuk grond. Toch komt er een steeds grotere wens opzetten om ook wanden en muren te vergroenen. Het zogenaamde ‘verticale tuinieren’ is de trend voorbij, en heeft zich definitief gevestigd als tuinvorm.

De afgelopen tien jaar hebben zich veel ontwikkelingen voorgedaan op het gebied van verticaal tuinieren. Het vergroenen van muren en gevels in stedelijke omgevingen heeft een hoge vlucht genomen. De moderne tuinier heeft meerdere redenen om voor deze tuinvorm te kiezen. Zo gaan deze verticale tuinen een te grote verstening tegen en zorgen ze voor vermindering van CO2 hitte en stadsgeluid. Van het groen aan de muur gaat een rustgevende en zuiverende werking uit, het kan regenwater opvangen en het creëert een grotere biodiversiteit in de stad. De groene gevels zijn uitstekende plekken voor vogels en insecten.

Een verticale tuin, hoe doe ik dat?

Het gaat te ver om hier in te gaan op alle technische details van de vele verticale groensystemen. De essentie van een verticale tuin betreft een constructie waarop planten tegen een gevel kunnen groeien, met behulp van water- en voedingstoevoer.
Deze gevelplanten groeien dus niet in de grond, maar in een substraat dat wordt aangevuld met een uitgekiend irrigatie en bemestingssysteem, dat moet zorgen voor voldoende aanvoer van water en voedingsstoffen. Ook op kleinere oppervlakten kan een groene wand een enorme aanwinst zijn. Zo kun je je balkon al snel groen maken met bestaande kant-en-klaar-systemen. Wanneer je wat ruimer woont, is een groene afscheidingswand een mooi alternatief voor een schutting of een haag. Ook een wand met planken, waarop je potten met planten zet, valt onder het verticaal tuinieren. Wil je het liever eenvoudig houden, dan zijn er vakjestassen te koop, waar je heel leuk enkele planten in kunt zetten. Een ander vrij eenvoudig alternatief is een wand van rechtopstaande houten pallets, waarvan je de binnenzijde met doek bekleedt, en die vervolgens vult met potgrond. Ook buizen zijn zeer geschikt voor het creëren van een groene wand; je kunt er gaten in maken waar je planten in kunt zetten.

En groenten?

Heb je geen zin in sierplanten maar wel in een groentetuin, dan kan een verticale tuin een oplossing zijn om groenten te kweken voor eigen gebruik. Het grote voordeel hierbij is dat een groot deel van de planten op een handige werkhoogte kan groeien, wat het oogsten een stuk gemakkelijker maakt. Niet alle planten zijn even geschikt voor een groene wand. Wil je echt een bijzondere groene gevel met een goede bouwtechnische ondersteuning, dan ben je in de meeste gevallen aangewezen op een ervaren tuinbedrijf. Je kunt hier natuurlijk een echt statement mee maken, want groene gevels kunnen heel spectaculair zijn. Wil je zelf aan de slag, dan zijn op het internet enorm veel goede ideeën te vinden.