Skip to main content
ArtikelenBomenFrankrijkNederlandOntwerpTuinplanten

Een tuin in een bosrijke omgeving

Geschreven door november 3rd, 2021No Comments

Landelijk wonen in een rurale of bosrijke omgeving betekent dat uw tuin meestal al grotendeel is gevormd door volwassen beplantingen bomen. Om dit karakter te behouden en verder vorm te geven is het belangrijk dat u zorgvuldige keuzes maakt.

Mooie volwassen bomen zijn groot, hebben karakter maar zorgen ook voor schaduw. Bovendien onttrekken ze veel vocht uit de grond. Het ontwerpen van een bostuin vraag dus om een doordacht plan. Het inrichten en ontwerpen van een tuin in een beboste omgeving begint met een goede analyse. Door de dikwijls grote afmeting van de tuin ligt het voor de hand om het omliggende landschap op de tuin te laten aansluiten, zodat er een vloeiende overgang ontstaat. Als het huis door bomen is omringt, zal dat invloed hebben op de lichtval in huis, maar ook op de hoeveelheid licht in de tuin. Dit heeft vervolgens weer effect op de beplanting die daar onder staat. Op plekken met veel schaduw kunt u gebruikmaken van schaduwplanten of andere planten die van nature goed gedijen in een bosrijke omgeving, zoals varens. Mocht u meer licht rond uw woning willen, schakel dan een tuinarchitect of ontwerper in die u kan adviseren over welke bomen u het beste weg kunt halen. Alleen dan schept u een juiste harmonie tussen volwassen, karaktervolle bomen en de functionele ruimte rond uw huis .

Het benadrukken van de seizoenen

Bomen hechten grote waarde aan de plantdiepte en kunnen slecht tegen veranderingen daarvan. Wanneer er in uw tuin dus hoogteverschillen voorkomen en u wilt deze gaan ophogen of verlagen, ga daar dan heel bewust mee om. Doet u dat niet, dan kan dat zomaar het einde van de boom betekenen. Een bosachtige tuin heeft een groen karakter en wordt sterk gekenmerkt door de verschillende seizoenen. Daar in ligt ook de kracht en de bekoorlijkheid van dit soort tuinen. Om dit extra te benadrukken kunt u planten te gebruiken die de seizoenen kenmerken. Denk bijvoorbeeld aan bollen en knollen in het voorjaar zoals, sneeuwklokje, boshyacint, kleine narcissen of lelie der dalen. Andere planten die goed toe te passen zijn in een bosrijke tuin zijn: Rhododendrons, Tsuga’s, varens, krenten en bosbessen. Met bloeiende bodembedekkers geeft u een schaduwrijk plantenvak een fraai accent. Voorbeelden daarvan zijn Vinca’s en Tiarella cordifolia.