Skip to main content
ArtikelenBomenFrankrijkNederlandTuinplanten

Meerstammige bomen, echte sfeermakers

Geschreven door november 3rd, 2021No Comments

Het samenstellen van een goed beplantingsplan vergt veel kennis en kunde. Het is daarom het belangrijkste onderdeel van een goed tuinontwerp. De juiste planten op de juiste plaats is één, maar het neerzetten van sfeer is een vak apart.

Gazononderhoud

Het kiezen van bomen in een tuinontwerp is voor velen een lastige klus. De boom moet namelijk niet te groot zijn en de vorm en de groeiwijze moeten passen bij de sfeer die je voor ogen hebt. De laatste jaren zien we de keuze voor meerstammige bomen toenemen om bepaalde plekken in de tuin extra te benadrukken of een unieke sfeer te geven. Deze variëteit onderscheidt zich van reguliere bomen doordat zij zich vlak boven de grond in meerdere stammen vertakken. Een reguliere boom groeit daarentegen direct vanuit de grond met een rechte opgaande stam en vertakt zich pas hoger in de kroon. Doordat meerstammige bomen sterk van elkaar verschillen, is elke boom uniek. Dit maakt het visueel erg aantrekkelijk en interessant om dit soort in uw tuin toe te passen.

Heerlijk om onder te zitten

Een meerstammige boom is als een grote parasol. Het bladerdek zit laag en daardoor kunt u er een heerlijk plekje onder maken om tijdens warme dagen onder te zitten. De soort blijft bovendien lager, waardoor hij ook in een middelgrote of kleinere tuin kan worden aangeplant en gemakkelijk te snoeien is. Wanneer de zon op het bladerdek van een meerstammige boom schijnt, geeft dit een heel mooi effect en een spannende dynamiek die
steeds verandert. Doordat deze ‘parasol ‘ in veel maten en soorten te verkrijgen is, kun je hem op veel plekken toepassen. Afzonderlijk of midden in het gras, in kleine tuinen of in grote parkachtige tuinen of omgevingen.
Meerstammige bomen kunnen gekweekt worden met een compacte kluit, waardoor ze in een grote pot of bak gezet kunnen worden. Dat maakt ze geschikt om bijvoorbeeld te gebruiken op een dakterras, patio of kleine binnenplaats . Hij komt ook ’s avonds tot zijn recht wanneer u hem van onderen belicht met grondspots.

5 unieke meerstammige bomen

PARROTIA PERSICA (Perzisch ijzerhout):unieke stam en mooie herfstkleuren.
BETULA UTILIS (Doorenbos): Himalaya berk, mooie witte bast en slanke vorm.
CERCIDIPHYLLUM JAPONICUM (Katsuraboom): klein ovaal blad, mooie herfstkleuren.
SOPHORA JAPONICA (Honingboom): mooie takken, fijn blad, trekt insecten.
DAVIDIA INVOLUCRATA (Vaantjesboom): roomwitte bloemen in het voorjaar.