Skip to main content
AdviesArtikelenBomenFrankrijkOntwerp

Red uw tuin!

Geschreven door november 3rd, 2021No Comments
Voorkom onnodige tuinschade tijdens de verbouwing

Een verbouwing aan het huis heeft meestal ook gevolgen voor de tuin. In het beste geval verandert alleen de indeling, maar meestal is er vooral veel schade. Onnodige schade vaak, die onnodige kosten met zich meebrengen voor het herstel. Tuinexpert Chris van Eunen legt uit hoe u uw planten en zelfs bomen beschermt, verplaatst en herstelt tijdens zo’n verbouwingsoperatie.

Bij een verbouwing wordt u altijd wel geconfronteerd met zaken waar u van tevoren niet op gerekend had. Dit geldt voor woonhuizen, maar zeer zeker ook voor de verbouw van een tuin. En meestal gaan die samen. Vaak heeft een bepaalde verbouwing aan de woning automatisch effect op de buitenruimte. Denk aan een aanbouw, of het verplaatsen van een ingang waardoor u een ander pad moet hebben daar naar toe, maar ook simpelweg aan de schade die ontstaat bij de aanvoer en opslag van materialen. Hoewel u in eerste instantie wellicht vooral aan de woningverbouwing dacht, is het dus verstandig meteen alvast na te denken over de effecten daar van op de tuin. Dit kan in de zin van: hoe behoud ik bepaalde planten of bomen die voor de verbouwing eigenlijk geruimd moeten worden, dan wel: hoe zou de verbouwing een mooie aanleiding kunnen zijn om ook de tuin aan te pakken. En dan zouden we bijna vergeten dat een her indeling van alleen de tuin natuurlijk ook een optie is.

Bomen verplaatsen

Veel mens en hanteren meteen de kettingzaag als een boom in de weg staat.
Doodzonde is dat, want vaak kan de boom prima verplaatst worden. Dat geldt ook voor bepaalde plant en of bomen die op onhandige plekken staan,
of op een ander e plaats in de tuin beter tot hun recht zouden komen. Denk aan bomen die te dicht op het huis groeien, of die op de plek staan waar u het liefst uw zwembad aanlegt. Nou is een struik zo verplaatst, maar bij een grote boom is dat minder eenvoudig. Toch is het zeker niet onmogelijk. De beste tijd voor dergelijke acties is het najaar, als de boom in rust is.

Belangrijk om te weten is dat de wijdte van de kruin van de boom zich ook
onder de grond bevindt in de afmeting van het wortelgestel. Daarmee is een volwassen boom in evenwicht. Het verplaatsen van grote bomen gaat dus gemoeid met een grote kluit. Helemaal de volledige afmeting aan kluit meenemen lukt daarom vaak niet . Maar wanneer de afmeting te klein is, bestaat er de kans dat de boom na het verplanten niet meer doorgroeit. Het is dus zaak om de boom eerste stevig te snoeien. Eventueel kunt u de stam inwikkelen met juten doek. Voor al bij beuken is dit van belang, om ze te beschermen tegen zonneschade. Voordat u de boom verplaatst, plaatst u in het nieuwe plantgat een drainagebuis waarvan u het uiteinde boven de grond laat uitsteken. Daarmee kunt u de boom de eerste periode na de verplanting extra water geven. Eventueel kunt u grote bomen na het verplanten ondersteunen met extra palen die u diep in de grond slaat. Maar voor een boom van dergelijk volwassen formaat kunt u bet er een professional inschakelen.

Vooruit denken en werken

Heeft de verbouwing effect op de tuin, dan kunt u het beste gelijktijdig met de voorbereiding van de verbouwplannen voor het hu is ook nadenken over de nieuwe inrichting van de tuin. Door alvast een ontwerp te maken en dit hoeft echt geen groots iets te zijn kunt u misschien door een aantal beperkte ingrepen gelijk twee vliegen in één klap slaan. Zijn de verbouw plannen rigoureuzer, ga dan zitten voor een goed ontwerp. Ook al laat u de uitvoer ervan een tijdje liggen, door dit plan te maken krijgt u wel inzicht. Een goed plan maakt het ook makkelijker om de uitvoering – en daarmee de kosten – te spreiden over meerdere jaren. Om uw kostbare planten en struiken te behoeden voor schade tijdens de verbouwing, kunt u ze tijdelijk opkuilen. U verplant ze dan tijdelijk op een andere plaats in de tuin, totdat de verbouwing klaar is en hun oude plek weer veilig is. Doe dit bij voorkeur in het najaar. Dat kan dus betekenen dat u de struiken al ver voor de daadwerkelijke verbouwing moet verplaatsen .

Herstelwerkzaamheden

Wanneer de bouwactiviteiten zijn afgerond is het zaak om alles weer op orde te maken. Hiervoor geldt dat een goede grondbewerking een voorwaarde is om straks weer te kunnen genieten van de tuin. Wanneer tijden s de verbouwing gebruik is gemaakt van zware machines, is de grond vaak kapot gemaakt. Zet u de planten daarin terug, dan zullen ze snel sterven. Laat de grond daarom eerst goed en diep omspitten met een graafmachine. Eventueel kunt u tijdens dit spitten de grond verrijken met bemeste tuinaarde. Bemeste tuinaarde is overigens een product dat altijd moet worden gemengd met ‘gewone’ grond, anders verbranden de wortels . Voor kleiachtige bodemsoorten kunt u beter Basaltmeel aan de grond toevoegen; of Terra Fertiel, dit is een bodemactivator die bacteriën en schimmels toevoegt aan de grond. Wanneer de grond weer op orde is, weet u zeker dat uw nieuwe aanplant mooi en gezond zal opbloeien!