Skip to main content
AdviesArtikelenFrankrijkOntwerp

Strak bestraten volgens Franse slag

Geschreven door november 3rd, 2021No Comments

In Nederland is het heel normaal je oprit te bestraten of in de tuin te kiezen voor een mooie verharding. Het aanbod in materialen is legio. Te kust en te keur zijn er bestratingsproducten te krijgen. Van goedkope betonproducten tot dure natuursteenvarianten. Naast tegels en klinkers in allerlei soorten en maten, is er nog een enorme keuze aan halfverhardingen zoals grind, split, schelpen en leemachtige producten als dolomiet en gravel. Hoe anders is het in Frankrijk!

Hier heeft men een heel andere kijk op invulling van de tuin dan in landen als Nederland, Engeland, België en Duitsland; landen waar men veel waarde hecht aan siertuinen, steeds weer vernieuwend en zoekend naar nieuwe materialen en producten om te verwerken in de tuin. Waar in Nederland met gemak een klein fortuin op de aarde wordt gelegd aan bestratingsmateriaal, is in Frankrijk de situatie toch vaak anders. Hier vind je niet op ongeveer elke straathoek een uitgebreid assortiment. Natuurlijk zijn er wel bouwcentra die bestratingsmateriaal te koop aanbieden, maar hun aanbod is doorgaans anders dan u gewend bent. Meestal zijn het alleen beton- of gegoten bestratingsproducten. Daarnaast bepaalt de regio vaak wat er te krijgen is of niet. Veel Fransen halen verhardingsmaterialen uit lokale groeven, waar dit wordt verwerkt tot tegels of het restproduct split. U ziet direct wat er in uw regio goed te krijgen is, aangezien dat overal veelvuldig wordt gebruikt. Maar ook de lokale GWW-aannemer (traveaux public) heeft doorgaans een prima kijk op welke producten makkelijk voor handen zijn in uw buurt. Wat u zal opvallen in Frankrijk, is dat verhardingsmateriaal er vaak dunner is dan in Nederland. Dit is niet zomaar, in Frankrijk wordt bestratingsmateriaal anders verwerkt dan in Nederland.

Om dit zo duidelijk en beeldend mogelijk te maken, herhaal ik graag iets wat een aannemer ooit zo mooi tegen mij zei op een moment dat wij beiden naar de aanleg van een fundering keken: ”Ja, in Nederland bouwen we op dik water hé”. Hierin zit exact de essentie van het verschil. In Nederland spreken we doorgaans van een slappe bodem, de bodemstructuur zorgt ervoor dat de bodem veel ”vervormt”. Om deze verandering op te vangen, straten wij hier op zand, eventueel aangevuld met een mortel. In Frankrijk is de bodem steviger door rotsformaties en gesteente in de grond. Hierdoor ontstaat een draagkrachtiger geheel. Dit is ook de reden waarom in Frankrijk veel op de ”koude” grond wordt gebouwd en men niet heit. Voor het aanleggen van een bestrating, bijvoorbeeld voor een terras, zal de Fransman eerst een mooie bekisting timmeren, hierin betongaas leggen en het geheel vervolgens volstorten met beton. Dit vormt de basis voor zijn terras. Wanneer het beton gehard is, zal hij hierop dunne tegels in de cement leggen en deze afvoegen. Ook voor u is dit de weg die u het beste kunt bewandelen wanneer u zelf aan de slag gaat. Dat is dus anders dan u gewend bent te werk gaan.