Skip to main content
AdviesArtikelenFrankrijkNederlandTuinplanten

Welke grassoort past bij uw huis?

Geschreven door november 3rd, 2021No Comments

Na een lange winter ligt de grasmat van onze tuin of ons buitenterrein er dikwijls gehavend bij. De winter heeft zijn tol geƫist, met bruine plekken en veel mos tot gevolg. Tijd dus om aandacht te besteden aan uw gazon en de juiste grassoort.

Elk land heeft zijn eigen unieke exportproducten. Een sector die misschien minder bekend is, maar waar wij Nederlanders een vooraanstaande internationale positie innemen, is die van gras en grasveredeling. Nederlandse producenten worden vaak gevraagd om de grasmat te verzorgen voor voetbalclubs en grote toernooien als het EK en het WK. Maar ook op golfbanen wordt onze expertise ingezet. Wij weten als geen ander dat niet elke grasmat hetzelfde is. Afhankelijk van het gebruik, de ondergrond en het klimaat kan er veel verschil zitten tussen de diverse soorten. Elke grasmat bestaat uit een mix van verschillende grasplantjes of typen gras. Door het combineren van deze typen grasplanten ontstaat er een grasmat die geschikt is voor een bepaald doel. Het ene grasplantje kan bijvoorbeeld goed tegen kort maaien, het andere wortelt goed en een vormt zoden, terwijl weer een ander soort taaier is of beter tegen zon of schaduw is opgewassen. Graszaadproducten hebben zo combinaties gemaakt die geschikt zijn voor bepaald gebruik of een bepaalde plek. Voorbeelden hiervan zijn speelgazonmengsels, siergazonmengsels, sportveldenmengsels of mengsels voor openbare ruimten (wegbermen en openbaar groen).

Wat gebruikt u waar?

Grasmengsels worden ingedeeld in een aantal toepassingsgebieden, te weten: sport, gazon, recreatie, golfgreen en berm en dijk. In een reguliere tuin kan prima een mengsel worden toegepast uit het gebied ‘gazon’. Een speelgazonmengsel is dan een prima product. Heeft u echter een chambre d’ hotes of camping, dan kunt u beter een mengsel toepassen uit het gebied ‘recreatie’. Kenmerkend voor dit type grasmengsel is dat het soorten bevat met sterke ondergrondse uitlopers die snel weer opkomen als er bijvoorbeeld een tent of caravan heeft gestaan. Overigens is geen enkele grassoort bestand tegen lange bedekking. De bekende bruine plekken zijn dus niet te voorkomen. Ook is het aan te bevelen om verschillende mengsels toe te passen als er sprake is van diverse bestemming. Zo kan iemand die een sportveldje heeft bijvoorbeeld kiezen voor een sportmengsel en daarnaast een bermmengsel nemen voor plekken die wat ruiger mogen zijn met bijvoorbeeld bloeiend gras of bloemen.

In een reguliere tuin kan prima een mengsel worden toegepast uit het gebied ‘gazon’. Een speelgazonmengsel is dan een prima product.

Ondergrond

De ondergrond is de basis voor een mooie grasmat. Afhankelijk van het gebruik zal dit verschillend zijn. Toch zijn er een aantal stelregels van toepassing: zorg voor een goede vochthuishouding ‘dus geen langdurige plassen’ en voor voldoende afschot, zodat overtollig water weg kan. Gras heeft lucht nodig. Verticuteer of belucht het gazon eens per jaar en zorg voor een jaarlijkse bemesting