Skip to main content
AdviesArtikelenFrankrijkTuinplanten

Het tuinplantenseizoen is begonnen

Geschreven door november 3rd, 2021No Comments

Het najaar is aangebroken en eigenlijk is dit de beste tijd voor de tuin. Tenminste als we het over bomen en planten hebben. In de tuin zitten kan nu slechts af en toe en dan lekker uit de wind in de zon. Met een kopje koffie of thee nog even genieten van de herfstkleuren. Door het weer hebben veel mensen hun aandacht verplaatst van de tuin naar het huis, want de periode van veel binnen zitten is weer aangebroken.

Het najaar is echter een periode die voor de tuin heel belangrijk is. Wat veel mensen namelijk niet weten, is dat het najaar bij uitstek de periode is om de tuin in te planten. Het najaar is daarvoor zelfs vele malen geschikter dan het voorjaar. Hoewel dit helemaal tegen de trend in is want het tuinseizoen heeft zich de afgelopen 10 jaar steeds meer naar het voorjaar verplaatst. Met name de commercie heeft ertoe bijgedragen dat de focus steeds meer naar het voorjaar is gegaan. Het verkoopt immers vele malen makkelijker als mensen na een lange winter het binnen zitten beu zijn en graag weer naar buiten willen.

Tuinplanten

Vanaf half november tot eind maart loopt het tuinplanten seizoen voor Frankrijk. De seizoenstart is eigenlijk het moment dat alle bomen en planten hun bladeren hebben laten vallen en in rust zijn. Er vindt geen activiteit meer plaats in de tuinplanten en bomen. Het grote voordeel van het aanplanten van bomen in het najaar of de winter is het feit dat je planten kunt poten zonder kluit of pot, maar met blote wortels. Dit scheelt bij bomen met name gewicht en bij planten afval van potten en kluitzakjes. Een ander groot voordeel is dat de planten rustig de tijd krijgen om aan hun nieuwe plek te wennen. De regen in de herfst zorgt ervoor dat de wortels goed contact maken met de grond en hierdoor goed van water worden voorzien. Ook kunnen de planten en bomen meteen vanaf de start van het groeiseizoen in het voorjaar beginnen met het aanmaken van nieuwe wortels. Jammer dat veel mensen pas in het voorjaar weer zin hebben om met de tuin aan de slag te gaan want het najaar heeft toch zeker zijn voordelen!

Beplantingsplan

Voor die mensen die het afgelopen jaar bezig zijn geweest met het maken van een eigen tuinontwerp is nu het belangrijkste onderdeel aangebroken. Het samenstellen van de beplanting voor uw tuin. Dit doe je door het maken van een beplantingsplan. Een beplantingsplan is niks anders dan een plattegrond waarin de plantvakken aangegeven staan. Deze plantenvakken deel je in met de planten van je voorkeur en je geeft elke plant een code (bijvoorbeeld A, A1, A2, B, B1 etc). Vervolgens stel je een lijst op met codes, de bijbehorende plantennamen en de vakken waarin ze zich bevinden. De moeilijkheid bij het maken van een beplantingsplan is het samenstellen van een lijst met planten die voor je specifieke tuin geschikt zijn en aansluiten bij wensen van jezelf of de op – drachtgever. Het beplantingsplan is daarom verreweg het moeilijkste onderdeel van het ontwerptraject. Dit komt doordat er aanspraak wordt gemaakt op kennis van planten en bomen. Om toch zelf een heel eind op weg te komen, is het makkelijk om eerst globaal een indeling te maken. In de plantvakken op de tekening zet je termen als groenblijvend, bladverliezend, boom, vaste planten, scherm, zuil of haag en een hoogte. Stel vervolgens vast welke kleuren je mooi vindt en welke niet. Ook is het handig om een lijst te maken met favoriete planten die je zeker in de tuin wilt hebben. Ook zaken als geurende planten of mooie bladvormen zijn zaken om rekening mee te houden. Probeer nu op basis van de verzamelde gegevens een indeling te maken. Combineer zoveel mogelijk, bijvoorbeeld wintergroene met bladverliezende planten/bomen, hoge struiken en lage struiken.

Kleurenwijzer

Om je alvast op weg te helpen kun je gebruik maken van de kleurenwijzer op deze pagina. Deze kun je gebruiken met het combineren van bloeikleuren. Let tevens op bij het maken van een beplantingsplan dat vormen en kleuren van bomen en plan – ten beter uit komen als er een bepaalde massa van aanwezig is. Neem dus niet 1 of 3 plantjes maar denk, zeker bij uw tuin in Frankrijk aan groepen van tientallen. Mocht je niet in het bezit zijn van een plantencatalogus dan kun je op de website van Intens Tuinen handige catalogussen bestellen per categorie, zoals vaste planten, bomen, sierheesters, grassen en bamboes enzovoort.