Skip to main content
AdviesArtikelenFrankrijkOntwerp

Ode aan de Den

Geschreven door november 3rd, 2021No Comments

Denkend aan mediterraan Zuid-Frankrijk, is het eerste wat bij de meeste mensen opkomt, de geur van lavendel en lavendelvelden. Iets waar het achterland van de Cote d’Azur om bekend staat. Minder bekend, maar even zo uniek, zijn de dennen die u aantreft in dit gebied. Bekijk maar eens een willekeurige foto, prent of ansichtkaart en u ziet er parasolvormige dennen op de achtergrond prijken. Ook de geur van deze bomen mag er zijn, vooral na een wat vochtige nacht of regenbui. Dennen zijn doorgaans ondergewaardeerde bomen. Ze worden ook weinig toegepast in tuinen. Natuurlijk past een den niet ik elke tuin, maar een tuin moet aansluiten op zijn omgeving. In Zuid-Frankrijk is het in de vrije natuur een veel geziene boom. Niet voor niets, want dennen zijn zeer makkelijke bomen, met veel gebruiksmogelijkheden. Ze stellen weinig eisen aan de grond en kunnen tegen lange droge perioden. Dat wist men in de oudheid al, vandaar dat deze boom in die tijd veel is aangeplant rond de Middellandse zee. De familie van dennen (Pinaceae) is zeer groot. De meeste soorten binnen deze familie zijn winterhard en het scala is zeer uitgebreid. Dus voor elk klimaat zijn er wel verschillende soorten dennen te vinden, en zowel laagblijvende als hoge soorten.

Een den die vooral veel voorkomt in het zuiden van Frankrijk is de parasol-den (Pinus pinea). Deze verdraagt geen vorst, waardoor hij in andere delen van Frankrijk vaak niet overleeft. De parasol-den is een boom die snel groeit en zodoende ook veel gebruikt wordt in de bosbouw. Deze den levert het bekende grenenhout. Dennen hebben een karakteristieke bast. Dit restproduct, wat vrijkomt bij de verwerking van boom tot hout, kan prima toegepast worden in uw tuin. In Nederland staat het bekend als Frans boomschors, in Frankrijk heet het Pinus Maritima of Pine Maritime. Naast de decoratieve waarde in de tuin, zorgt het er ook voor dat onkruid in plantvakken weinig kans krijgt. Ook is het te gebruiken als halfverharding voor paden, of te verwerken in een schutting.

De parasol-den is bovendien een variant met eetbare zaden. Wellicht heeft u er nog nooit bij stil gestaan, maar de geroosterde pijnboompitten die in elke keuken tegenwoordig wel aanwezig zijn, ze zijn lekker door salades bijvoorbeeld, komen van deze boom. Behalve deze eetbare zaden heeft de den nog meer te bieden. De geur die de boom afgeeft, verraadt al dat de naalden vol zitten met etherische oliĆ«n. Die olie wordt veel gebruikt om in te baden. Ze worden veel gebruikt in sauna’s maar ook verwerkt in onder meer hoestdranken. De olie zorgt er wel voor dat de boom brandgevaarlijker is dan gemiddeld. In droge gebieden doet u er daarom verstandig aan om de den niet binnen een straal van 10 meter bij uw huis neer te zetten.