Skip to main content
AdviesArtikelenBomenFrankrijkNederlandOnderhoud

Uw wintertuin, een vogelparadijs

Geschreven door november 3rd, 2021No Comments

Met het najaar achter ons en de winter voor de boeg, maakt iedereen zijn tuin weer aan kant. Vorstgevoelige planten worden afgedekt, de tuinmeubelen naar binnen gebracht of afgedekt, we vegen de bladeren van de paden, en om de vogels de winter door te helpen, worden voederhuisjes opgehangen en pindakettingen geregen. De aanwezigheid van vogels geeft onze tuin ‘iets extra’s’ in tijden dat daarin maar weinig te beleven valt.

Vogels zorgen in de winter voor levendigheid in uw tuin. Daarnaast wordt de aanwezigheid van vogels ook steeds leuker. Mocht u de laatste trend gemist hebben: het mag een waar ‘feest’ worden voor de vogels in uw tuin .
Tegenwoordig kun je bijna niet meer aankomen met een eenvoudig vetbolletje. Het wordt pas echt feest met heuse cupcakes, taarten en petitfours voor vogels. Natuurlijk van vet met zaden, noten en vruchten.
Het is bijzonder sierlijk en het ziet er smakelijk uit.

Besdragende struiken

Buiten vetbollen, zaden en pinda’s heeft de natuur zelf ook van alles te bieden. U kunt bij het inrichten, inplanten of onderhouden van uw tuin rekening houden met vogels. Als u in het najaar uw tuin aan kant maakt,
doe dit dan niet te rigoureus. Door bladeren terug het plantenvak in te harken of te blazen, creƫert u een mooie plek waar vogels insecten en slakken kunnen vinden. Wees ook wat terughoudend met het wegknippen
van dode plantenresten, met name van planten die zaden dragen. Vogels profiteren hier nog van. In maart kunt u de dode delen ook nog snoeien. Een andere manier om het voor vogels aantrekkelijk te maken, is het planten van besdragende struiken of bomen. Wanneer u nog delen van uw tuin moet aanplanten, kunt u hier rekening mee houd en bij het samenstellen van het beplantingsplan. Is uw tuin reeds aan geplant, dan kunt u overwegen om wat planten te vervangen door besdragende soorten. Behalve dat dit voor vogels aantrekkelijk is, geeft het de tuin in de winter ook een mooie aanblik. Een aantal besdragende soorten voor elke tuin zijn:

Lagere soorten tot 1 meter

Cotoneaster dammeri (Dwergmispel, groenblijvend): voor de kleinere tuin of voor langs de randen van plantvakken of schuine helling en is de dwergmispel zeer geschikt. Andere aantrekkelijke soorten die laag blijven, zijn onder meer de Gaulteria procumbens (Bergthee) en de Symphoricarpos
chenaultii ‘Hancock ‘ (Sneeuwbes).

Grotere soorten 2 tot 3 meter

Groenblijvende soorten : Ilex acquifolium (Hulst), Photinia fraseri (Glansmispel). Blabverliezende soorten: Euonymus europaeus (Kardinaalsmuts), Viburnum opulus (Gelderseroos), Comus alba (Kornoelje)
Al deze soorten kunnen in groepen geplant worden, maar ook solitair zijn ze zeer mooi en vragen ze weinig onderhoud. De Pyracantha ‘Orange Glow’ (Vuurdoorn) wordt veel gebruikt als Leiplant langs gevels, muren en schuttingen. Ook deze kan solitair geplant worden.

Bomen met bessen die aantrekkelijk zijn voor vogels

Sorbus aucuparia (Lijsterbes) en de Malus ‘Red Sentinel’ (Sierappel). Beide bomen zijn kleine soorten, die ongeveer 6 tot 8 meter hoog worden. Hierdoor zijn ze geschikt om geplant te word en in kleinere tuinen. Maar ook in een bosplantsoen komen ze tot hun recht.