Skip to main content
AdviesArtikelenFrankrijkNederlandTuinplanten

Vaste planten, Kleurmakers in uw tuin

Geschreven door november 3rd, 2021No Comments

Vaste planten zijn er in veel soorten, maten en kleuren. Voor elk type tuin is er altijd wel een geschikte soort te vinden, of het nu planten zijn die verzorging nodig hebben, of planten waar je nagenoeg niets aan hoeft te doen.

Vaste planten zijn planten met kruidachtige stengels die in één seizoen opkomen, bloemen en/of zaden maken en in de winter weer afsterven. Ze hebben een cyclus van een jaar. Alleen de delen die boven de grond uitsteken sterven af. Alles onder de grond blijft leven. Naarmate de vaste plant ouder wordt, zal de pol (kluit) steeds groter worden. Deze groeit vanuit het midden steeds verder uit. Aan de buitenzijde van de pol zitten dus de jongste delen.

Vermeerderen

Natuurlijk kunt u naar een tuincentrum of kweker gaan en daar vaste planten kopen, maar ze zijn ook gemakkelijk zelf te vermeerderen door de pol uit de grond te steken en op te delen in kleinere stukken. Dit principe heet scheuren. Tuinliefhebbers met groene vingers kunnen zo binnen een paar jaar voor grotere aantallen zorgen en deze in grote vakken uitzetten in hun tuin. Ook kunt u, als u bij familie of vrienden een mooie plant ziet, een stukje meenemen en in uw eigen tuin poten. De beste tijd om vaste planten te scheuren is maart

Planten in driehoeksverband

Tuinbezitters met een grote tuin in Frankrijk doen er verstandig aan om vaste planten te verwerken in grote groepen. Hou daarbij aantallen aan van minimaal 8 tot 10 planten. Een hele groep van één soort heeft een krachtigere uitstraling dan maar drie plantjes van één soort. Ook is het minder erg als er onverhoopt een plant afsterft. Vaste planten worden in driehoeksverband of blokverband (zie tekening) geplant om een zo goed mogelijke verdeling te krijgen. Als vuistregel kunt u aanhouden dat de planthoogte gelijk is aan de plantbreedte. Als een vaste plant dus 50 cm hoog wordt, moet deze ook ongeveer 50 cm uit elkaar worden gezet. Vaste planten hebben veel mogelijkheden. Het zijn de kleurmakers in uw tuin en zouden best vaker gebruikt mogen worden. Men doet dit dikwijls niet vanwege het onderhoud en het feit dat je in de winter tegen ‘dode’ stengels aankijkt. Door echter een goede balans te maken tussen groenblijvende planten en vaste planten kunt u dit voorkomen.

Plantverbanden